Com fer guacamole, un aperitiu saludable però calòric

  • Recepta de la nutricionista Dolors Borau dins la sèrie 'Fruites d'estiu'

VilaWeb
Dolors Borau
23.08.2020 - 21:50
Actualització: 09.08.2023 - 18:26

Ingredients per a dos comensals:

—1 tomàquet vermell (tipus pera o banya o pebrot) per persona que estigui madur;
—1 alvocat gran;
—1 ceba petita;
—el suc d’una llima;
—fulles de celiandre fresques;
—sal;
—optatiu: afegir-hi picant al gust: bitxo català o bitxo mexicà (els xilis de Jalapa);
—torradetes o bastonets o triangles de piscolabis per a acompanyar.

Preparació:

    • Renteu el tomàquet i els alvocats.
    • Peleu la ceba i trinxeu-la a trossets tan petits com pugueu.
    • Talleu el tomàquet i trinxeu-lo amb el ganivet a trossets tan petits com pugueu.
    • Agafeu l’alvocat rentat i hi feu un tall amb un ganivet punxegut i afilat per partir-lo de dalt a baix.
    • Agafeu amb cada mà una de les dues parts separades amb el ganivet i feu-les girar, cada mà en sentit invers, i veureu que les dues meitats giren al voltant del pinyol fins que se separen: una meitat és neta i l’altre encara té el pinyol rodó al bell mig.
    • Amb la punta del ganivet, resseguiu el pinyol fins a fer-lo saltar. Feu talls verticals i horitzontals a la polpa i quedarà tallada a petits quadrats.
    • Després, amb una cullera els feu saltar de la pell i els afegiu al tomàquet i la ceba ben trinxats.
    • Renteu i trinxeu amb el ganivet les fulles de celiandre.
    • Talleu la llima pel mig i amb una forquilla n’espremeu el suc per damunt de l’alvocat per evitar-ne l’oxidació.
    • Poseu-hi un polsim de sal.
    • Si us agrada que piqui, és el moment d’afegir-hi els bitxos ben trinxats.
    • Barregeu bé tots els ingredients i aixafeu l’alvocat amb una forquilla.
    • Serviu-ho en un bol.

Observacions:

    • Diuen que a Mèxic prefereixen de fer el guacamole aixafat a mà que trinxat amb la batedora elèctrica perquè els agrada de trobar els trossos petits del tomàquet i la ceba.
    • Si us agrada una textura més homogènia, podeu batre-ho amb la batedora elèctrica.
    • El color del guacamole no és un verd intens perquè el tomàquet no ho permet, però us agrada més verd, poseu-hi més proporció d’alvocat i menys quantitat de tomàquet.
    • Com que la recepta té ceba crua, això ja li dóna un cert gust picant.
    • Si us agrada que piqui i que no sigui tan sols un regust, heu d’afegir-hi el bitxo tenint en compte que molt poca quantitat ja farà que la barreja piqui molt.
    • Si no us agrada l’aroma del celiandre o no en teniu, el guacamole també serà molt gustós encara que no n’hi poseu.
    • S’acostuma a menjar com un entrant i es pren agafant la barreja del bol on és servit amb una torradeta petita i cruixent, amb bastons secs de pa, amb patates xips o uns altres piscolabis amb forma de triangle.
    • La diferència entre els bastons i els piscolabis és que el pa torrat no està fregit i no aporta tants greixos, i per tant, tindrà menys quilocalories.
Valoració nutricional per a un bol. Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona, 2002

Interpretació de la taula 1:

    • És un plat que fa d’aperitiu i, per tant, després hi haurà la resta de l’àpat, i té un valor calòric considerable.
    • Conté força quilocalories, per això s’ha de compartir.
    • El nutrient amb el valor més elevat és el dels greixos perquè l’alvocat és una fruita oleaginosa que conté greixos que són bons per a l’organisme, però és una fruita amb un valor energètic elevat.
Valoració nutricional per a una persona. Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona, 2002.

Interpretació de la taula 2:

  • Recomano de menjar torradetes en lloc dels piscolabis típics per no augmentar més el valor calòric.
  • És un plat saludable, però cal consumir-lo amb moderació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any