Parlament Europeu

Els grups polítics del Parlament Europeu han demanat que la votació per a elegir el nou president de la cambra es faci dimecres vinent, 3 de juliol, i no dimarts. Tot i que l’obertura de la legislatura de dimarts continua vigent, la decisió definitiva sobre l’agenda la prendrà la Conferència de Presidents, diumenge. Aquest organisme és format pels presidents dels grups parlamentaris de l’eurocambra.

Guia de la manifestació del 2 de juliol a Estrasburg

Fonts del servei de premsa del parlament no han concretat a VilaWeb quins grups polítics han demanat que s’ajorni l’elecció del nou president, però han apuntat que el motiu és la falta d’entesa entre els grups pel nom del substitut d’Antonio Tajani. Si es confirma el canvi d’agenda, el nom del president, dels vice-presidents i dels membres de les comissions es debatria dimecres.

Què passarà dimarts?

Dimarts es farà la sessió d’obertura de la legislatura perquè el Tractat de Lisboa estableix que s’ha de fer el primer dimarts del mes consecutiu de les eleccions. És a dir, que el 2 de juliol els eurodiputats entraran a l’eurocambra. Tajani, president en funcions, podria fer-hi una breu intervenció per a explicar el canvi d’agenda i el procés d’elecció del seu substitut, però no es prendrà cap decisió perquè la primera ha de ser l’elecció del president.

El ple podria durar pocs minuts i després suspendre’s fins l’endemà, de manera que la resta del dia s’alliberaria perquè els grups polítics continuessin negociant el repartiment de càrrecs. Això pot modificar l’acte central de la mobilització independentista, programat a les 12.00 al pont de Joseph Bech; s’havia fixat aquesta hora tenint en compte l’ordre del dia del Parlament Europeu i la pausa de la sessió.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als quinze mil subscriptors voluntaris, que amb el suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.