Grífols ha anunciat que al febrer començarà un assaig clínic amb un nou medicament que podria proporcionar immunitat immediata contra la covid-19 després d’un resultat positiu i que aniria adreçat a gent gran, personal sanitari i pacients immunodeficients, a qui no es recomana la vacunació. Segons que ha explicat la multinacional catalana en un comunicat, el medicament seria “especialment útil” com a complement del vaccí en la seva fase inicial i ajudaria a contenir brots on la vacunació no hagués començat o culminat. L’assaig és encapçalat pels investigadors de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona Bonaventura Clotet i Oriol Mitjà i els primers resultats es podrien saber a la primavera.

En total, hi participaran unes 800 persones asimptomàtiques però positives de covid en prova diagnòstica i a qui se subministrarà per via subcutània la immunoglobina de Grífols rica en anticossos davant el virus, obtinguts de donants de plasma de persones que han superat la malaltia.

Segons la companyia, la immunoglobina de l’empresa en la seva forma de via intravenosa, intramuscular i subcutània ha demostrat seguretat i eficàcia en la prevenció de diverses malalties infeccioses en pacients immunodeficients i s’utilitza des de fa més de quinze anys amb aquesta finalitat.

“Aquest tractament amb les immunoglobines com a base proporcionaria una combinació d’anticossos policlonals que, davant els monoclonals, presenten una major diversitat que podria millorar la capacitat de protecció davant el virus”, segons l’investigador Oriol Mitjà.

Per la seva banda, el director mèdic de Grífols, Antonio Paéz, destaca que la facilitat de conservació a la nevera i l’administració subcutània “afavoririen la distribució i utilització d’aquesta teràpia potencial”. Aquestes característiques permetrien, per exemple, que se subministressin en qualsevol consultor mèdic i no haver d’anar fins a un hospital.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.