El govern obre l’expedient pel cas d’assetjament a Exteriors un any després

  • L'expedient sancionador contra Bosch fa referència al cas de presumpte assetjament sexual que afecta el seu ex-cap de gabinet

VilaWeb
EFE / Redacció
23.02.2021 - 13:05
Actualització: 23.02.2021 - 16:28

Finalment, un any després, el govern ha obert un expedient sancionador a l’ex-conseller Alfred Bosch pel cas de presumpte assetjament sexual que afecta el seu ex-cap de gabinet a la Conselleria d’Acció Exterior Carles Garcias, segons que han explicat a Efe fonts coneixedores de la decisió.

Aquest expedient permetrà a Bosch de defensar-se. Així ho ha expressat l’ex-conseller, qui va dimitir el març de l’any passat arran del cas: “Ja era hora. Finalment podré explicar els fets tal com van passar i defensar-me de les derivades que m’afecten, així com de les acusacions que s’hagin pogut formular contra mi”. “M’he trobat en una situació preocupant d’indefensió”, ha afegit, remarcant que “cal protegir per sobre de tot les víctimes”, però que també “és important que s’arribi al fons de la veritat, vetllant perquè els procediments i les garanties siguin impecables i evitant que es faci un ús partidista del cas, lluny de les tensions electoralistes”. Bosch ha puntualitzat que des de la seva dimissió va insistir que “assumir responsabilitats polítiques, a partir de les presumptes accions d’una persona” del seu equip, no volia dir assumir culpabilitat.

A l’octubre, ERC va arxivar l’expedient contra Bosch i dies després, arran de noves informacions sobre el cas, el va reobrir. ERC va acordar que Garcias, que va ser destituït i que no milita al partit, no pogués inscriure-s’hi en un futur.

Segons que va publicar el diari Ara al març, Acció Exterior va destituir Garcias per aquests presumptes casos d’assetjament sexual, i va ser rellevat de les seves funcions al gener. Es va descartar de reubicar-lo en una altra posició de la conselleria arran de la investigació oberta per les denúncies de diverses treballadores. Quan al març va fer-se públic el cas, el president Quim Torra va demanar explicacions a Bosch per no haver activat el protocol previst per a resoldre situacions d’assetjament sexual a la Generalitat, que és la qüestió relacionada amb l’expedient sancionador del govern que s’obre ara.

Al desembre, informes contradictoris van fer encallar a govern el cas. El Comitè Assessor d’Ètica Pública de la Generalitat va exculpar Bosch i l’ex-secretària general de la conselleria Mercè Salvat. El comitè va determinar que no s’havia activat el protocol del departament per aquests casos, però que no es podia determinar que tinguessin el deure de fer-ho. Un segon informe, aquest elaborat per Funció Pública, sí que demanava que s’obrís un expedient a l’ex-conseller i l’ex-secretària del departament.

Bosch s’ha mostrat comprensiu amb el fet que el govern decidís d’esperar que passessin les eleccions abans d’obrir finalment l’expedient, amb la finalitat que el procediment tingués “el màxim d’imparcialitat”. Ha demanat, no obstant això, “que no hi hagi filtracions interessades com en altres moments” i que “s’expliqui amb la màxima transparència el resultat final”, que diu que no pot ser un altre que l’absolutori per a ell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any