El govern espanyol demana al TSJC d’aturar l’activitat de les delegacions a Berlín, Londres i Ginebra

  • Consideren que aquestes tres treballen de manera especialment intensa pel procés d’independència

VilaWeb
Europa Press / Redacció
02.07.2019 - 09:19
Actualització: 02.07.2019 - 16:05

L’Advocacia de l’estat espanyol ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que aturi l’activitat de les delegacions de la Generalitat a Alemanya (Berlín), Regne Unit i Irlanda (Londres) i Suïssa (Ginebra). Argumenta que vulneren la competència exclusiva de l’estat en matèria de relacions internacionals com a límit de l’acció exterior de les comunitats autònomes.

Segons fonts del ministeri espanyol d’Afers estrangers, consultades per Europa Press, la petició s’ha presentat com a mesura cautelar en el marc del recurs contenciós administratiu que el ministeri va presentar el 2018 contra el decret de la Generalitat que restablia aquestes tres delegacions i les d’Estats Units, França i Itàlia. Totes elles havien estat prèviament tancades amb l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola.

Segons les fonts del ministeri espanyol citades per Europa Press l’activitat de les delegacions a Berlín, Londres i Ginebra ‘respon amb singular intensitat als objectius del procés secessionista de Catalunya que ha estat declarat inconstitucional pel Tribunal Constitucional en reiterats pronunciaments’. Per això, la sol·licitud de mesures cautelars presentada se circumscriu en aquest moment a l’activitat d’aquestes tres delegacions. Tanmateix, diuen que l’activitat del conjunt de les delegacions és nociva per als interessos de l’estat espanyol.

Des d’Estrasburg (França), el conseller d’Afers estrangers, Alfred Bosch ha recordat que l’acció exterior catalana és ‘legitima’ i que hi ha sentències que reconeixen les competències de la Generalitat per obrir delegacions. ‘Estarem a l’espera de l’última ocurrència del ministre Borrell a veure com acaba. Estem molt tranquils i segurs del que fem i amb voluntat de continuar treballant al món pel nostre país’, ha subratllat Bosch. Amb tot, el conseller ha desitjat que la demanda del govern espanyol ‘no tingui cap recorregut’. ‘Amb dret a llei i amb tota lògica això no hauria de prosperar. En altres moments s’ha intentat que no poguéssim tenir delegacions a fora i no ho ha aconseguit’, ha recordat.

Bosch ha subratllat que el govern té la ‘necessitat’ i ‘obligació’ de ser present al món i que ho fan de la mateixa manera que moltes empreses, països del món, comunitats autònomes d’arreu de l’estat espanyol i ciutats. ‘Catalunya és un país molt internacional i cosmopolita. Si el país i la societat ho són, el govern també ho ha de ser’, ha sostingut.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any