El govern espanyol permetrà finalment la venda de proves d’antígens a les farmàcies

  • El Ministeri de Sanitat espanyol ha publicat un esborrany d'un reial decret que permetrà de comprar proves d'antígens a les farmàcies sense recepta

VilaWeb
Redacció
02.05.2021 - 10:48
Actualització: 02.05.2021 - 21:01

El Ministeri de Sanitat espanyol ha començat la tramitació d’un reial decret per a permetre finalment la venda al públic en farmàcies de proves d’antígens per a diagnosticar la covid. Divendres, va publicar l’esborrany del reial decret, que s’ha de tramitar en l’anomenada audiència pública abans del 13 de maig per ser aprovat. El reial decret permetrà la venda de proves d’antígens i d’anticossos sense necessitat de receptes i la publicitat al públic de les diferents marques.

Fa mesos que científics com Oriol Mitjà ho demanen. En una entrevista a VilaWeb al setembre, ja en remarcava l’efectivitat per a detectar casos positius en els moments que s’és més contagiós i posava com a exemple la possibilitat de fer esdeveniments multitudinaris amb proves d’antígens, com ja s’ha provat amb èxit. Amb tot, fins ara, el govern espanyol s’havia oposat a la liberalització d’aquesta mena de proves, que ja fan diversos estats europeus. Fa mesos que a Andorra i a Catalunya Nord es poden comprar proves d’antígens a les farmàcies. A tot l’estat francès es poden fer proves d’antígens a les farmàcies amb mostres nasofaríngies des de mitjans d’octubre –i d’automostra nasal des de l’abril– i la Seguretat Social n’assumeix el cost al 100%. A Andorra se’n va autoritzar la venda en previsió a l’augment de contagis de l’hivern i es poden trobar a les farmàcies a uns vint euros, segons el model, perquè no són cofinançades per la Caixa Andorrana de la Seguretat Social.

A les Illes, el País Valencià i Catalunya, fins ara, els governs han estat renuents a permetre’n la venda en farmàcia amb l’argument de no donar “falsa sensació de seguretat”. Qui va agafar la bandera de la reivindicació va ser la Comunitat de Madrid, però han hagut de passar mesos abans que el govern espanyol hagi fet el pas. L’esborrany del reial decret justifica així el canvi de criteri: “La necessitat d’augmentar la capacitat diagnòstica i la disponibilitat en el mercat des de dates recents de proves ràpides d’autodiagnòstic per a la covid-19 fa necessària l’eliminació del requisit de la prescripció per a la venda al públic, que suposaria una barrera per a l’accés dels pacients a la prova.”

El president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya, Antoni Torres, ha destacat a RAC1 que la comercialització de proves d’antígens “és una mesura molt important per la prevenció de la pandèmia” i ha fet valdre el paper de les farmàcies en la prevenció i la diagnosi de la covid: “Els tests ràpids d’antígens són importants per a detectar asimptomàtics. Els podrem vendre sense recepta i seran de qualitat. Comprar-los a la farmàcia té més garanties que els que hi ha a internet”.

El ministeri espanyol reconeix ara que permetre la venda de proves diagnòstiques “és clau per a augmentar la capacitat diagnòstica i millorar la detecció ràpida de sospites de casos positius i aconseguir un control adequat de la progressió de la covid-19”. A més, destaca que “a escala internacional, l’enfocament comú de les estratègies de detecció de la covid és ampliar tant com es pugui la capacitat diagnòstica perquè siguin més eficients”. En aquest sentit, afegeix que “la utilització de proves ràpides d’antígens s’ha considerat una eina de diagnòstic útil per aconseguir l’objectiu d’ampliar la capacitat diagnòstica”.

L’aprovació del reial decret també permetrà de vendre sense recepta les proves d’anticossos, que detecten si s’ha superat la covid en algun moment, però no si hi ha una infecció activa. Ara ja se’n permetia la venda a farmàcies, però calia presentar una recepta mèdica autoritzant-ho.

La memòria del reial decret explica que l’impacte econòmic previst amb aquest canvi legislatiu és “ajudar a controlar de manera eficaç la progressió de la pandèmia i, per tant, la disminució de restriccions de mobilitat i la represa d’activitats normals”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any