El govern espanyol desempara el català en la nova llei de l’audiovisual i desferma indignació

  • El ministeri desatén les demandes de la Generalitat i el sector audiovisual català en el darrer esborrany de l'avantprojecte

VilaWeb
Redacció / ACN
20.09.2021 - 18:12
Actualització: 20.09.2021 - 19:19

El govern espanyol no ha inclòs en el text del nou projecte de llei de comunicació audiovisual la protecció del català a través de quotes específiques en les plataformes de vídeo a demanda, com ara Netflix o HBO. Segons que ha avançat El Periódico, la norma després d’haver passat una segona fase d’audiència pública no recull les peticions de la Generalitat i el sector audiovisual català. El text de l’avantprojecte estableix que “com a mínim el cinquanta per cent de la quota prevista” per a obres europees -un 30% del total- s’ha de reservar a “obres en la llengua oficial de l’estat espanyol o en alguna de les llengües oficials de les comunitats autònomes”. El text no indica un percentatge específic per al català.

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, va reclamar al juliol que dins del percentatge reservat a l’obra europea hi hagués un percentatge per al català del 30%, ja que sense una especial protecció la llei pot ser “letal per a la llengua”.

Quant als serveis de comunicació audiovisual televisius lineals, el text diu que es reserva el 51% del temps d’emissió a obres europees i dins d’aquest percentatge almenys un 50% a obres en castellà o una llengua cooficial, sense especificar-ne el repartiment entre elles. El ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va reclamar que el 50% de la quota d’obres en llengües de l’estat espanyol es destinessin a obres en català, basc o gallec atesa la situació de precarietat d’aquestes llengües en l’àmbit audiovisual o, com a mínim un percentatge que correspongui al seu pes poblacional. El text tampoc recull una altra petició del CAC que demanava que un 10% dels ingressos dels prestadors de servei de comunicació audiovisual amb més de 50 milions d’euros d’ingressos es destinessin a finançament d’obres europees i una part es destinés a les llengües cooficials. La norma només fixa que sigui un 5% sense fer esment al català.

El govern català insistirà que s’inclogui la protecció

Per la seva banda, el govern català ha dit que insistirà a l’executiu espanyol que s’inclogui la protecció del català a la nova llei de l’audiovisual. Fonts del govern consideren que la llei “no fomenta gens la diversitat lingüística de tot el territori” i han recordat que l’executiu ja havia presentat esmenes a la normativa. Per la seva part, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha alertat que “l’arraconament del català continua sense pausa i sense terminis”. De fet, a principis d’estiu, el nou secretari de Difusió del govern, Jofre Llombart, ja advertia sobre els riscos de la nova llei espanyola de l’audiovisual, que “podia ser demolidora per al país”.

També s’ha pronunciat l’entitat Òmnium Cultural, que anunciat que està preparant un front comú i diverses accions per l’audiovisual en català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any