El govern espanyol diu a l’Open Arms que no poden demanar asil per als menors rescatats

  • El capità del vaixell ho va demanar ahir a l’ambaixada espanyola a Malta

VilaWeb
EFE
13.08.2019 - 11:02
Actualització: 13.08.2019 - 14:27

El ministre de Foment espanyol en funcions, José Luis Ábalos, ha dit que el capità del vaixell Open Arms, Marc Reig, ‘no té capacitat jurídica’ per demanar asil per als 31 menors salvats al Mediterrani, com va fer ahir davant de l’ambaixada espanyola a Malta. ‘El capità del vaixell no té aquesta capacitat ni aquesta potestat, no li correspon poder exercir aquesta funció, entenc que per a continuar mantenint viva la qüestió pot ser un argument, però no té aquesta capacitat jurídica’, ha assegurat Ábalos a Telecinco.

El ministre espanyol ha aclarit que l’Open Arms no ha demanat dirigir-se a un port espanyol i ha opinat que les últimes accions del vaixell humanitari ‘són per pressionar al govern d’Itàlia perquè compleixi aquesta labor humanitària’. ‘A nosaltres no ens ha demanat cap port per desembarcar, no ens havia compromès al govern espanyol fins ara’, ha insistit Ábalos, qui ha recordat que el vaixell ‘té bandera espanyola’ i que ha practicat rescats encara que ‘no tenia despatx per a això’.

Ábalos s’ha queixat ‘que es comprometi la reputació d’Espanya’ en matèria de salvament i ha dit que és ‘un país compromès’ amb els valors de la solidaritat i ha tret pit dels 806 rescats de persones que s’han realitzat aquest mes d’agost i els més de 50.000 l’any passat.

‘Ens irrita profundament i ens desagrada veure la situació tan inhumana que estan vivint aquests refugiats o migrants salvats en el mar, però cal dimensionar el problema perquè aquesta acció puntual no és el problema, sinó els corrents migratoris importants’, ha asseverat.

D’altra banda, ha dit que ‘el dret del mar, el dret internacional exigeix que un salvament es practiqui en el primer port pròxim i segur, i sens dubte li correspon a Itàlia i si hagués estat a Espanya, ho faríem’. ‘Hi ha una realitat aquí que és la que cal abordar realment i tenir al cap que darrere d’un salvament hi ha una realitat més complexa i no recordar-nos d’aquest drama quan es produeixen aquestes situacions’, ha conclòs.

També ha parlat de la situació la ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero. Sosté que el “més assenyat” és que el vaixell es dirigeixi al port més pròxim, que és a l’illa italiana de Lampedusa, i que allà s’atengui els immigrants que estan a bord. En declaracions als periodistes, ha dit que les imatges dels 151 migrants salvats per l’Open Arms ‘commouen.’

L’Open Arms insisteix que Espanya ha de tramitar l’asil

Les paraules d’Ábalos ja han estat respostes pel coordinador legal de l’Open Arms, Jaime Rodrigo de Larrucea. Ha insistit que Espanya té l’obligació legal de tramitar l’asil que el capità del vaixell ha sol·licitat a l’ambaixada espanyola a Malta per als 31 menors no acompanyats salvats al Mediterrani.

‘L’article 176 de Llei de Navegació Marítima del 2014 indica que el capità és el representant de l’estat a bord i exerceix funcions públiques en alta mar’, ha explicat a Efe l’advocat, qui ha afegit que en ser menors no acompanyats han de ser tutelats per l’estat. A més, ha destacat que la Llei d’Asil ‘permet la facultat de sol·licitar aquesta protecció internacional davant ambaixades.’

‘El capità amb bon criteri ha fet el que havia de fer, demanant l’evacuació d’un grup per raons mèdiques i després aquesta sol·licitud d’asil per als més vulnerables, que són els menors no acompanyats’, ha valorat el jurista i professor de Dret Marítim de la Universitat Politècnica de Catalunya. Argumenta que la petició d’asil dels 31 menors que viatgen sols es realitza ‘per raons humanitàries evidents’, perquè ‘cal entendre l’espai petit en el que viuen les 151 persones des de fa ja molts dies i el capità entén que els menors han de desembarcar’, ha puntualitzat.

Per al lletrat es podria comprendre que ‘al govern no li agradi per raons polítiques perquè és un procediment sumari urgent”¡0, però – destaca – existeixen ‘raons tècnicojurídiques’ que obliguen a resoldre la petició d’asil. ‘La llei estableix que el capità és el representant de l’estat i exerceix funcions públiques, de notari, de registrador, de policia, d’autoritat pública; és el més sensat i amb més sentit comú que podria fer per a protegir els menors’, ha afegit.

Respecte a les condicions meteorològiques, l’advocat ha dit que l’Open Arms està atent a l’estat el mar i si augmentés el perill per als ocupants del vaixell s’optaria pel desembarcament a Malta dels 39 últims rescatats sota ordres de l’autoritat d’aquest país, la qual cosa –admet– generaria un problema amb la resta dels migrants. ‘Són situacions molt desesperades i angoixants.’

‘Està tot obert en funció de les circumstàncies del mar; si el vaixell s’enfonsés desembarcaríem els 39 últims rescatats; el tema és molt seriós i molt dur i encara que hàgim de vendre a tota l’organització se salvarà a totes les vides humanes, es farà el màxim esforç’, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any