El govern mantindrà sense canvis el decret d’habitatge malgrat que el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) considera que la seva definició d’habitatge buit és ‘inconstitucional’. En la conferència de premsa posterior al consell executiu, la portaveu del govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha dit que l’objectiu del decret és ‘garantir que els grans tenidors, els bancs, que tenen propietats amb execucions hipotecàries, tinguin l’obligació de facilitar un lloguer social a les famílies vulnerables’. En aquest sentit, ha afirmat que després d’analitzar el dictamen, l’executiu ha decidit que el decret continuï la seva tramitació al parlament.

D’altra banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat que el decret és una mesura social que té com a objectiu ‘vetllar per les persones més desvalgudes’. En un piulet, ha defensat continuar amb la tramitació perquè ‘posem les persones al centre de les nostres polítiques’.

Segons el CGE, la definició d’habitatge buit vulnera l’article 33 de la constitució espanyola, que reconeix el dret a la propietat privada, i l’article 9.3, que garanteix el ‘principi de legalitat’. A més, el dictamen critica l’eliminació com a causa justificada de desocupació permanent el fet d’haver començat en els últims dos anys un procediment judicial per recuperar la possessió d’un habitatge en cas de tenir ocupes. Amb el nou decret, segon diu l’òrgan, ‘s’entén que un habitatge és buit quan està desocupat permanentment i sense causa justificada durant dos anys’, independentment del fet que estigui en marxa un procés judicial.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb