El govern ha aprovat de nou l’obertura de les delegacions a l’Argentina, Mèxic i Tunísia que el TSJC va suspendre cautelarment arran d’un recurs del ministeri d’Ministeri d’Afers Estrangers espanyol. El consell executiu ha tirat endavant tres nous decrets perquè les oficines puguin tornar a entrar en funcionament, i ha actualitzat les seves funcions, substituint així el decret inicial de creació de les oficines, que és el que està suspès cautelarment.

El mes de setembre el govern ja va fer un procés similar per blindar les delegacions del Regne Unit i Irlanda, Alemanya, els Estats Units, Itàlia, Suïssa i l’estat francès, també denunciades pel ministeri, aprovant la seva reobertura post-155 en sis decrets separats i no en un de sol, com inicialment.

Consolidació de l’acció exterior

El govern pretén amb l’aprovació dels nous decrets ‘consolidar la xarxa de representació a l’exterior i la presència de Catalunya a l’Amèrica Llatina i al Magrib’.

La Delegació a l’Argentina facilitarà la representació institucional tant al país com a l’Uruguai, així com al conjunt del con sud, per facilitar ‘la prospecció al Paraguai i Xile’. A l’Argentina, la Generalitat ja hi va tenir delegació entre el 2009 i el 2011.

La Delegació de Mèxic representarà Catalunya als Estats Units Mexicans i també assumirà el mandat de prospecció als països de l’Amèrica Central.

Finalment, la Delegació a Tunísia tindrà la seu a la capital, Tunis, i potenciarà la presència institucional del govern al nord de l’Àfrica, amb l’objectiu també de facilitar les relacions amb països com Algèria o el Marroc.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.