Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn.

Els sis advocats de la defensa dels nou presos polítics van rebre aquest cap de setmana un seriós avís de Gonzalo Boye, advocat del president Puigdemont i, alhora, un dels coordinadors de les defenses de l’exili. Boye afirmava en aquesta entrevista que si hi havia cap advocat defensor que pactava amb la fiscalia espanyola d’acceptar el delicte en canvi de rebaixar la pena seria com acceptar que l’autodeterminació és un delicte. I que això hipotecaria tota una generació, que veuria com el primer d’octubre i el 20 de setembre eren acceptats pels organitzadors com a delicte. Boye s’hi referia arran d’informacions sobre possibles pactes apareguts a la premsa.

Quan fa dos dies d’aquell advertiment, hi ha hagut dos advocats que sí que s’hi han pronunciat públicament. I tots dos en contra de pactar amb la fiscalia. Un ha estat Andreu Van den Eynde, advocat de Junqueras i Raül Romeva i coordinador de les defenses d’ERC: ‘Quin advocat podria intentar pactar amb la fiscalia quan els seus clients són innocents? Si algú és innocent no es pacta. I prou’, deia en una entrevista a RAC1. I Jaume Alonso-Cuevillas, de l’equip d’advocats de Puigdemont, també se situava en la mateixa línia en una entrevista a VilaWeb: ‘Pactar amb la fiscalia seria una traïció al poble de Catalunya.’

Aquest dimarts, el Despatx Molins & Silva, on treballa Jordi Pina, ha enviat el següent comunicat: «Des de la defensa de J. Sánchez, J. Turull i J. Rull, i en relació a la informació publicada avui per El Confidencial de la qual s’han fet ressò diversos mitjans, volem negar categòricament els següents punts: 1. No estem duent a terme negociació de cap tipus amb la fiscalia per arribar a cap acord i 2. No s’ha compartit amb el President de la Generalitat cap informació que permeti assegurar que s’està contemplant aquest escenari.»

La resta d’advocats, de moment, no s’hi han pronunciat públicament. Els sis advocats encarregats de les defenses dels nous presos polítics són els següents:

Jordi Pina, que porta les defenses de Jordi Rull, Josep Turull i Jordi Sánchez.

Pau Molins, del mateix bufet, s’encarrega de la defensa de Santi Vila; aquest despatx, amb oficines a Madrid i Barcelona, està avesat a casos mediàtics: han defensat Jordi Montull, mà dreta de Millet en el cas Palau; la infanta Cristina de Borbó, juntament amb Miquel Roca; i Ignasi Ferreres, en el cas Treball.

Xavier Melero s’encarrega de la defensa de Joaquim Forn. Melero també està avesat a portar casos mediàtics. Fou l’advocat de Mas per al 9-N, del tresorer Osàcar del cas Palau, d’Oriol Pujol amb les ITV o de Javier de la Rosa.

Andreu Van den Eyne s’encarrega de defensar Oriol Junqueras i Raül Romeva i de coordinar les defenses d’ERC.

Olga Arderiu i Marina Vergés defensen Dolors Bassa i Carme Forcadell.

I, finalment, la discretíssima Marina Roig, advocadessa de Jordi Cuixart, que apareix poquíssim als mitjans de comunicació.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]