La Generalitat reivindica el llegat inestimable de Joan Tomàs

  • Comença l’Any Joan Tomàs i Parés amb una conferència, un concert i una exposició, al Centre Artesà Tradicionàrius

VilaWeb
Pau Benavent
04.03.2021 - 21:50
Actualització: 05.03.2021 - 17:10

El Centre Artesà Tradicionàrius acull avui l’acte inaugural de l’Any Joan Tomàs i Parés, que commemora el 125è aniversari del naixement d’aquest director de corals, mestre i musicòleg, fonamental per al país, que va morir l’any 1967 després d’haver dedicat tota la vida a la investigació, l’ensenyament i la divulgació del patrimoni musical. La Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural organitza una vintena d’actes per a fer conèixer el seu llegat i retornar-lo als ciutadans.

Aquest barceloní il·lustre va ser un dels grans impulsors del moviment coral català, va dirigir orfeons, corals i capelles de música, va ser pianista i organista, mestre i professor de música, promotor de la renovació pedagògica amb el mètode musical i rítmic de Jaques-Dalcroze, compositor, arranjador, recol·lector i transcriptor de milers de melodies que han nodrit l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, una feina encomiable i fructífera, feta de bracet del reconegut folklorista Joan Amades, amic seu, a qui acompanyava en les missions de recerca, entre altres folkloristes. A més, va recórrer part de l’estat espanyol i del país, tot recollint cançons des de l’Ateneu Enciclopèdic Popular, l’Agrupació Excursionista de Catalunya i l’Institut Espanyol de Musicologia del Consell Superior d’Investigacions Científiques.

Joan Tomàs recollint la música d'un flabiolaire en la Missió per la recerca de música popular instrumental, el 23 d'octubre de 1928 a Sant Jaume dels Domenys. Fons JTP
Joan Tomàs recollint música a Sant Jaume dels Domenys, el 23 d’octubre de 1928. Fotografia: Fons JTP.

L’acte inaugural

La primera cita és a les set de la vesprada, es podrà seguir en directe pel canal de YouTube del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de manera presencial amb reserva prèvia. Començarà amb la inauguració institucional de la directora general, Maria Àngels Blasco, i continuarà amb una conferència de Liliana Tomàs, néta de Tomàs, mestra de música, gestora cultural i comissària de la commemoració, per a explicar la trajectòria i les facetes del seu avi.

A continuació, s’hi presentarà l’exposició itinerant “Músic de tot cor. Joan Tomàs i Parés 1896-1967”, que romandrà al C.A.T. fins el 26 de març i que inclou dotze panells sobre la seva figura, l’obra i el mestratge, amb fotografies inèdites i documentació, a més d’enllaços a enregistraments i vídeos il·lustratius.

Per acabar, la cantant del Rosselló Gisela Bellsolà, la guitarrista de la Marina Alta Sandra Monfort i l’acordionista vallesà Carles Belda oferiran un concert participatiu amb la reinterpretació d’algunes de les cançons recollides per Tomàs, sota el títol “Joan Tomàs, 125 anys donant vida a les cançons. Que les cançons tornin al poble i que el poble les canti”. Entre més, hi sonarà la seua “Nit serena de Nadal”, la popular “Cançó dels matiners” i la popular lleonesa “Benditu Xuan”. Tot això, amb la col·laboració especial del músic Jaume Arnella, qui va ser deixeble del mestre.

Joan Tomàs a Ràdio Barcelona, als anys quaranta del segle XX. Fotografia: Fons JTP.

Un any ple de propostes 

L’organització treballa per fer possible moltes activitats més que remarcaran el llegat d’aquesta figura clau per a la configuració del patrimoni musical del país, un reguitzell de propostes que dissenyen ajuntaments i diversos festivals, com ara el Dansàneu i el Càntut, que no estan concretades encara i que es podran consultar a les webs Joan Tomàs i Parés i Any Joan Tomàs.

Entre més, preveuen un taller, concerts, conferències i publicacions variades. De fet, es treballa en el llibre Cançons de Nadal de Joan Tomàs i Parés, que inclourà nadales seues i alguns dels seus escrits sobre cançons populars nadalenques. Les conferències i reflexions sobre folklore i pedagogia seran recollides en una sola edició digital. I també es publicarà un recull de cançons tradicionals harmonitzades per ell. Per últim, s’editarà el Cançoner de les Planes d’Hostoles per commemorar el centenari de la missió de recol·lecció que el va portar a la Garrotxa, un treball a càrrec de Jaume Arnella, Josep García, Joan Figueres i Liliana Tomàs.

La pròxima cita ja concretada serà el divendres 26 de març a l’Ateneu Barcelonès, amb la conferència i el concert “Camí de cançons. Homenatge a Joan Tomàs”. La soprano Mireia Tarragó i la pianista Anna Crexells acompanyaran les explicacions de la conferenciant Liliana Tomàs amb composicions i harmonitzacions de cançons populars catalanes recollides per ell, combinades amb altres obres de Josep Lluís Guzmán, Francesc Pujol, Joan Llongueres, Lluís Maria Millet i Baltasar Samper.

Joan Tomàs tocant l’orgue. Fotografia: JTP
Joan Tomàs. Fotografia: JTP.

Més aniversaris

L’Any Joan Tomàs s’afegeix a la desena de commemoracions que ha impulsat el Departament de Cultura de la Generalitat, entre les quals hi ha els cent anys del naixement de Teresa Juvé i Acero, pedagoga i escriptora, els cinquanta anys de la mort de Joan Manén i Planas, músic i virtuós del violí, i la commemoració d’una altra fita cabdal per a la cultura popular, el naixement del coreògraf, ballarí i lluitador antifranquista Manuel Cubeles.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any