El gener esbossa un somriure després de la millora en l’activitat 

  • L'any comença amb més comandes, expectatives més bones en els serveis i amb una mínima contracció en la indústria · A Catalunya les vendes del comerç han crescut i el PIB del quart trimestre ha igualat, en volum, el del mateix període del 2019

Jordi Goula
03.02.2023 - 19:50
VilaWeb

El matí començava bé. L’Idescat ha fet públic l’avanç dels resultats de l’economia catalana del quart trimestre i de tot l’any 2022, del qual destaca, sobretot, a parer meu, el fet que “el PIB en volum del quart trimestre ja assoleix el nivell del període equivalent del 2019”. Em sembla una molt bona notícia. Malgrat tots els problemes i la desacceleració tendencial de l’activitat, el creixement sobre el tercer trimestre ha estat del 0,3% (una dècima més que no pas a tot l’estat espanyol) i representa una rampa d’entrada per al 2023 amb una mica més d’empenta que no esperaven la gran majoria d’analistes pocs mesos abans –siguem realistes.

Les dades que aporta aquest avanç són mínimes. A banda de l’esmentada, diu que, el quart trimestre del 2022, el PIB va augmentar d’un 3,3% interanual, davant un 2,7% de tot l’estat espanyol. El PIB agregat dels quatre trimestres va registrar un increment anual d’un 5,5% el 2022, el mateix que a l’estat espanyol. Aquesta dada reflecteix un segon any consecutiu de recuperació de l’activitat. Tanmateix, respecte dels nivells d’activitat previs a la crisi derivada de la pandèmia, el PIB en volum del 2022 va ser encara un 1,5% inferior al del 2019.

Per sectors, l’economia catalana va experimentar un creixement concentrat sobretot en una evolució favorable dels serveis (8,0%) i en menor mesura de la construcció (4,7%), que va tenir una millora notable respecte de l’any anterior. En canvi, la indústria va disminuir d’un 2,5% i l’agricultura va tenir un fort deteriorament de l’activitat (-13,7%).

Del 2022, doncs, podem concloure que ha anat millor que no es preveia i, sobretot, que el comportament de les principals variables del quart trimestre han estat més positives que no s’esperava.

Aquest matí també hem sabut els resultats de l’opinió dels directors de compres (PMI) corresponents al sector serveis al gener en l’àmbit estatal. I la notícia també és positiva. El titular ja ho apunta: “Increments més forts de l’activitat comercial i les noves comandes. El sentiment empresarial millora fins al seu màxim en vuit mesos.” En certa manera, contrasta amb l’opinió corresponent a la indústria, publicada abans-d’ahir. Titulaven: “La producció i les noves comandes cauen a un ritme més lent… però la perspectiva per als dotze mesos vinents s’enforteix fins al màxim de set mesos ençà.” Però el sumatori de tots dos és positiu.

Així, l’índex PMI compost de l’activitat total de l’estat espanyol, que mesura la producció del sector manufacturer i l’activitat del sector serveis en conjunt, va pujar dels 49,9 punts registrats al desembre als 51,6 al gener, assenyalant que l’activitat total del sector privat estatal
ha tornat al territori d’expansió. Aquest repunt és el primer en cinc mesos i el més pronunciat d’ençà del juliol de l’any passat. Fent la conversió aproximada al creixement del PIB, correspondria a un 0,2% trimestral, que és el mateix que apunta l’estimació que fa l’AIReF en temps real.

L’anàlisi que fa el director de l’informe té un aire menys negatiu que fa uns mesos. Diu: “Si hem de fer cas a les darreres dades de l’índex PMI, el sector serveis de l’estat espanyol va començar el 2023 amb una nota relativament positiva. Les expansions de l’activitat i les noves comandes es van mantenir al gener i, de fet, es van enfortir fins als màxims de sis i set mesos respectivament”. De fet, les empreses enquestades van comentar que el principal impulsor de cadascun d’aquests repunts va ser una millora al voltant de la demanda en general, cosa que sens dubte és un senyal positiu per al futur. Les empreses tenen esperança que les condicions continuïn millorant els dotze mesos vinents.

No obstant això, malgrat haver-se enfortit fins al màxim de vuit mesos, el grau general de confiança es va mantenir per sota de la seva mitjana històrica. Em sembla important l’últim comentari que aporta l’informe i que fa referència als preus. Afirma que “la taxa d’inflació dels costs per a les empreses es va alentir fins a la seva mínima de vint mesos, per la qual cosa es pot esperar que els preus de venda, eventualment, segueixin la mateixa tendència. Però, de moment, els preus cobrats van augmentar encara a un ritme ràpid”. Qüestió de temps.

Lligat amb aquesta millora detectada en els serveis, ahir vam saber l’indicador de vendes de Comertia, corresponent al mes de gener. I la veritat és que el resultat és molt positiu. Així, les vendes dels establiments del grup van créixer d’un 17,2% durant el mes de gener, en comparació amb les dades de facturació del primer mes de l’any 2022. L’informe adverteix que el creixement ve marcat en part per l’afectació de les mesures de contenció de la covid-19, encara vigents durant el mes de gener de l’any passat. Dit això, apunta la consolidació de la recuperació del sector al detall a Catalunya, que torna a accelerar el creixement després d’un quart trimestre del 2022 amb increments en la facturació més discrets.

Segons les dades de l’indicador, el volum d’unitats venudes durant el primer mes de l’any també ha crescut, però de manera més tímida que el volum de facturació (8,5% davant el 17,2%), cosa que deixa molt clar l’impacte de la inflació en el sector. Quant a l’extensió de la millora, en termes generals, el 92,5% de les empreses de Comertia assegura que ha incrementat la facturació durant el mes de gener. Però, evidentment, els creixements han estat diferents per subsectors. La restauració i el lleure i la cultura són els que més creixen, amb increments del 30,1% i el 25,6%, respectivament. Justament, aquests dos sectors van ser els que més van sofrir les restriccions imposades pel govern ara fa un any per a frenar la covid-19. El tercer sector que més creix al gener és l’alimentació no bàsica (+22,2%), seguida dels complements personals (+20,5%).

I em sembla positiu que, tot i la incertesa del context econòmic i polític del país i l’increment de la inflació dels darrers mesos, les empreses de Comertia mostrin un cert optimisme per al 2023. Segons dades de l’informe, el 55% de les companyies espera de créixer durant l’any, i el 42,5% preveu de consolidar la facturació de l’any anterior. Només un tímid 2,5% afirma que preveu alguna disminució en la facturació de l’any respecte del 2022. Això no vol dir que no hi hagi nervis entre els empresaris.

Malgrat totes les complicacions, sembla que l’any en què la taxa de creixement s’ha de retallar, segons les previsions, fins a una tercera part respecte del 2022, les dades i sensacions rebudes el primer mes de l’any, i les que hem sabut de final de l’any passat, no arrosseguen tot el pessimisme que es podria esperar. Veurem si al febrer continuen igual.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any