Com fer un gelat de plàtan i móres que no engreixi

  • Recepta de la nutricionista Dolors Borau, dins la sèrie 'Fruites d'estiu'

VilaWeb
Dolors Borau
20.08.2020 - 21:50
Actualització: 22.08.2020 - 13:37

Avui prepararem unes postres que no engreixen: un gelat de plàtan i móra. Seguirem, com cada dia, una recepta de la nutricionista Dolors Borau. Consulteu ací la seva sèrie:

Ingredients per a dos comensals:

  • 2 plàtans, 1 per a cadascú;
  • 12 móres, 6 per persona;
  • 1/2 iogurt;
  • sucre (opcional);
  • també s’hi poden posar maduixots, gerds, groselles…

Preparació:

  • Peleu el plàtan i talleu-lo a rodanxes.
  • Poseu les rodanxes de plàtan en una bossa al congelador.
  • Partiu les móres pel mig, poseu-les en una bossa al congelador.
  • Cal fer tot això amb unes quantes hores d’antelació. Es prepara just abans de menjar-se’l amb la fruita congelada.
  • Traiem la fruita del congelador (el plàtan, les móres, els maduixots…) i la posem en un vas apte per a batedora elèctrica o al vas de la batedora americana.
  • S’hi afegeix la meitat d’un iogurt. No cal afegir-hi sucre, però si es vol que sigui més dolç se n’hi pot posar una cullerada de postres (és opcional).
  • Es bat tot amb la batedora o al vas americà i si la fruita congelada és tallada a petites porcions no hi ha d’haver cap problema.
  • Amb una cullera es fan les boles i se serveix per menjar al moment.

Observacions:

  • Amb la dolçor que aporta el plàtan, no cal afegir-hi sucre.
  • Cal preparar-lo amb la fruita congelada i menjar-se’l de seguida.
  • La textura de gelat s’aconsegueix amb el iogurt i, com que la fruita és congelada, si es menja de seguida no deixa anar aigua.
  • Amb la cremositat del iogurt i la polpa del plàtan s’aconsegueix una bona emulsió sense que calgui afegir-hi greixos com ara nata.
  • El plàtan congelat té un color poc atractiu (ho podeu veure a la foto), per això cal afegir-hi fruites de color vistós com les móres, els maduixots, les groselles, els gerds…
  • És un bon recurs per a obtenir unes postres o un berenar fresc en època de calor si no volem augmentar pes.

 

Valoració nutricional per a una persona. Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona, 2002.

Interpretació de la taula:

  • Observeu que, tractant-se d’un gelat, té un valor calòric molt baix.
  • Els hidrats de carboni provenen només de la fruita, perquè no hi ha sucre afegit.
  • Com que és un gelat que du un lacti, comptem amb les proteïnes que aporta la llet.
  • El pes total de les dues boles de gelat és d’uns 300 g, una quantitat considerable que no suma gaires quilocalories.
  • Un gelat convencional, si ens en mengéssim 300 g, tindria un valor calòric d’unes 500 quilocalories.
  • En un gelat convencional, els valors de greixos serien molt alts (28 g) i el d’hidrats de carboni seria el doble, perquè contindria sucre afegit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any