No tots els gels hidroalcohòlics són efectius: en què ens hem de fixar?

  • Perquè siguin efectius contra el coronavirus, aquests productes han de portar entre un 70% i un 90% d'alcohol

VilaWeb
Redacció
06.08.2020 - 21:50
Actualització: 07.08.2020 - 11:14

Des que va començar la pandèmia de la covid-19, la venda de gel hidroalcohòlic s’ha disparat. La majoria de la gent acostuma a portar-ne una ampolleta a sobre per desinfectar-se les mans. Ara bé, els experts recorden que la millor manera de protegir-se del coronavirus és rentant-se les mans amb aigua i sabó. Els gels desinfectants també ofereixen certa protecció davant el coronavirus, però s’han de fer servir en les situacions en què no es disposi d’aigua i sabó.

Però atenció, no tots els gels desinfectants serveixen. El Consell General d’Infermeria espanyol diu que els preocupa veure cada vegada més gels desinfectants que no protegeixen del coronavirus. Això vol dir que són doblement perillosos, perquè donen una falsa sensació de seguretat.

Per això és important de llegir les etiquetes, recorden. Perquè el gel desinfectant sigui efectiu contra el coronavirus ha de contenir entre un 70% i un 90% d’alcohol. Si en porta menys, no és efectiu. I si supera el 90%, s’evapora ràpidament i no té temps d’eliminar el virus.

Per a protegir-se de la covid-19, recomanen de fer servir un gel desinfectant viricida. Són els que compleixen la normativa UNE14476, i així ho especifiquen en l’etiquetatge.

I si a l’etiqueta no diu res de tot això?

Malgrat la recomanació de mirar l’etiqueta, la gran majoria de gels hidroalcohòlics no especifiquen quin percentatge d’alcohol porten. Per tant, no us estranyeu si en el producte que feu servir normalment no hi veieu la informació de manera detallada.

Maria Perelló, responsable del Centre d’Informació del Medicament del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona ens explica que això és perquè les farmàcies podem trobar dos models diferents de gels hidroalcohòlics. Hi ha els viricides, que per tenir l’autorització del Ministeri de Sanitat espanyol han de complir un seguit de requisits i protocols en la seva elaboració. I per una altra banda, a les farmàcies també es poden trobar solucions higienitzants, que són productes considerats com a cosmètics. En aquest cas, el reglament europeu exigeix que l’etiquetatge segueixi la nomenclatura INCI, en la qual no ha de posar el percentatge de cada component. Sí que obliga que, en cas que el component majoritari sigui l’etanol, el posin el primer de la llista.

‘No és que aquest producte no sigui correcte per a protegir-se del coronavirus, sinó que ha estat registrat com a cosmètic i no com a viricida. A més, aquests cosmètics no poden reivindicar accions com desinfectants o viricides en el seu etiquetatge. Ara bé, la majoria d’aquests productes tenen més d’un 70% d’alcohol’, explica Maria Perelló, qui recomana que, en cas de tenir qualsevol dubte, cal consultar-ho amb un farmacèutic, que és qui té accés a la fitxa tècnica d’aquests productes i pot aconsellar.

Com s’ha d’aplicar el gel?

Els experts recomanen que la gent faci servir el seu propi gel desinfectant. Per a una bona higienització de les mans, cal estar-se entre 20 segons i 30 rentant-les. I per això és important dedicar temps a tots els racons de la mà. A més, els infermers recomanen que, abans de tocar res, cal esperar que les mans s’hagin eixugat. Si no, la desinfecció no haurà servit de res.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any