Gabriel està convençuda que Estrasburg constatarà ‘vulneracions greus’ dels drets polítics i civils a Catalunya

  • L'ex-diputada de la CUP ha fet una conferència a la Universitat de Lausana, a Suïssa

VilaWeb
Redacció
19.04.2018 - 21:29
Actualització: 19.04.2018 - 23:21

L’ex-diputada de la CUP Anna Gabriel, exiliada a Suïssa, està convençuda que el Tribunal d’Estrasburg constatarà ‘vulneracions greus’ dels drets polítics i civils a Catalunya. Tanmateix, segons ella tardarà anys a pronunciar-se. En una conferència a la Universitat de Lausana, també ha criticat que el parlament no pugui elegir el president que vol la majoria.

‘Tinc esperança, però des d’un punt de vista moral. Estem convençuts que quan arribem als tribunals europeus diran que no hi havia rebel·lió perquè no hi va haver violència, que és desproporcionat, que hi ha hagut detencions arbitràries i vulneracions greus dels drets polítics i civils’, ha explicat.

Sobre la investidura, s’ha preguntat de què serviria formar un govern ‘autonomista i no republicà’. I també: ‘Tenim capacitat d’aprovar lleis per millorar la situació? La resposta és que no. No hi tenim dret, ni tan sols amb govern ni parlament.’

Gabriel també ha parlat de la criminalització de l’independentisme i de la vinculació que es fa entre els CDR i el ‘terrorisme’. Ha criticat que el govern espanyol no s’assegui a negociar amb l’independentisme: ‘Qui deia que sense armes es podria parlar de tot era el govern espanyol, l’estat, no nosaltres.’

Per Gabriel l’única diferència entre l’actitud de l’estat espanyol a Catalunya i al País Basc és que allà ‘hi havia terrorisme i tot estava acceptat, fins i tot les tortures’ i en el cas català s’ha de construir la imatge que el moviment és ‘perillós’. ‘Per això hi ha aquest nivell de criminalització, i diuen que som persones violentes, que han fet un cop d’estat, criminals, que senten odi’, ha lamentat.

També s’ha demanat fins on tolerarà la societat espanyola la repressió de l’estat. I ha respost: ‘Fins on els deixem arribar.’ Ha recordat que els casos no afecten solament els independentistes, sinó també moviments socials i econòmics a la resta de l’estat espanyol. I ha posat l’exemple les condemnes contra rapers o artistes i la censura del llibre Fariña.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any