Vuit entitats socials i culturals d’arreu de l’estat espanyol han presentat a Pontevedra un manifest a favor de la pluralitat lingüística que, entre altres qüestions, reclama la defensa de les llengües diferents del castellà.

El manifest, presentat simultàniament a Pontevedra, Barcelona i Sant Sebastià, ha estat signat per A Mesa pola Normalización Lingüística (Galícia), Kontseilua (País Basc), Òmnium Cultural, CIEMEN i Plataforma per la Llengua (Catalunya), Acció Cultural del País Valencià (País Valencià), l’Obra Cultural Balear (Illes), Nogará (Aragó) i Iniciativa pel Asturianu (Astúries)

El president d’A Mesa, Marc Maceira, en nom de tots els signants, ha reivindicat el dret de les persones d’emprar la seva pròpia llengua com a garantia de democràcia, de llibertat i de progrés.

La diversitat lingüística ‘no és un caprici’, ha assenyalat Maceira, sinó una necessitat perquè les persones visquin amb ‘dignitat col·lectiva’ en una societat plural i democràtica que ‘no admeti l’odi contra ningú’, tampoc en l’àmbit idiomàtic.

El responsable d’aquest col·lectiu ha recordat que un 45% dels ciutadans de l’estat viuen en territoris amb llengua pròpia diferent del castellà i per als que no és possible parlar aquests idiomes ‘amb tota normalitat, llibertat i igualtat de condicions’.

El manifest reclama que tots els partits polítics assumeixin que totes les llengües pròpies han de gaudir dels mateixos drets i deures que es reconeixen al castellà, especialment la seva ‘deure de coneixement’, igual que succeeix en societats plurilingües ‘més avançades’ com Bèlgica, Suïssa o el Canadà.

En referència a això, reclamen que es reformin els estatuts per dotar d’oficialitat a les llengües pròpies que encara no són oficials en una part o en la totalitat del territori on es parlen i que, en tot cas, els poders de l’estat espanyols no siguin ‘ariets’ contra la promoció de les llengües que es parlen a tot el país.

Aquests vuit col·lectius denuncien a més que la presència de les llengües cooficials sigui anecdòtica en els mitjans públics, que la legislació restringeixi la seva presència en l’àmbit econòmic i comercial o que no sigui un requisit per a l’accés a l’administració pública . ‘Només des de posicions d’odi favorables a la discriminació i contràries al pluralisme es pot defensar la situació actual’, ha subratllat Marcos Maceira.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb