Front comú de les Illes, el País Valencià i el Principat per la normalització del català

  • Els tres governs en matèria lingüística s'arrengleren per a respondre a les polítiques de l'estat espanyol que siguin perjudicials per al català

VilaWeb
Redacció
10.11.2016 - 13:50
Actualització: 10.11.2016 - 19:41

Els màxims responsables de la política lingüística del País Valencià, les Illes i el Principat es van reunir ahir a Barcelona. La directora general de Política Lingüística del govern de les Illes Balears, Marta Fuxà; la de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa; i el de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano, van fer una trobada amb l’objectiu de compartir estratègies per impulsar l’ús de la llengua.

Per començar es va constatar la importància d’una trobada de responsables de polítiques lingüístiques que incideixen sobre tretze milions de ciutadans i amb una exposició de les principals línies polítiques impulsades a cada territori. Durant la reunió es va acordar de treballar conjuntament per garantir la coherència, la transparència i la màxima informació pública sobre el sistema d’acreditacions de llengua de tots tres territoris. Un sistema d’acreditacions de coneixements lingüístics coherent i clar per als ciutadans és un pas important per a reforçar la unitat de la llengua.

També es va palesar la voluntat de tenir una versió única de les traduccions de la legislació estatal i més textos de caràcter legal i administratiu i compartir els recursos públics que es dediquen a aquestes traduccions. Es treballarà per afavorir conjuntament la disponibilitat en llengua catalana de textos legals i administratius amb incidència sobre els ciutadans.

Es va constatar la voluntat conjunta de garantir l’accés en la llengua compartida a una oferta de dret europeu vigent, actualitzat i de referència. Es treballarà conjuntament per incrementar el volum de traduccions de normativa i documentació administrativa clau de la Unió Europa.

Totes tres institucions van posar sobre la taula recursos i eines per a l’aprenentatge i l’ensenyament del català i les diverses polítiques de foment en àmbits diversos de la societat, com ara el cinema, l’empresa i la justícia, amb l’objectiu d’estendre al conjunt de territoris les millors pràctiques de cadascun.

Els directors generals reunits també van remarcar que tots tres governs s’oposen a les polítiques de l’estat espanyol que resulten perjudicials per al català. També es van posar en comú criteris per a l’avaluació de l’aplicació per part de l’estat espanyol de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM) amb la mirada posada en el pròxim informe quadriennal i, entre més aspectes, en la necessitat d’incloure-hi el caràcter unitari de la llengua.

Les representants de Catalunya i les Illes van manifestar satisfacció per l’anunci d’adhesió del govern valencià al protocol de col·laboració establert entre la Junta de Galícia, el govern basc, la Generalitat de Catalunya i el govern de les Illes Balears.

Segons els responsables reunits, la trobada, que va fer-se a la seu de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, a Barcelona, és un pas important en la represa progressiva de relacions de cooperació en matèria de llengua entre els tres governs. Per això es va acordar que les trobades tinguessin continuïtat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any