ACN Isil.-Les plataformes Mine Salau i Salvem Salau són dos plataformes contràries a les investigacions mineres de Salau, al Parc Natural de l’Alt Pirineu, que ara s’han unit per coordinar accions conjuntes contra el projecte. A la part catalana, l’atorgament del permís està condicionat a la declaració d’impacte ambiental del mateix projecte, per trobar-se en una zona integrada a la Xarxa Natura 2000, que s’està redactant actualment. La plataforma Salvem Salau recorda que la fase de perforació del projecte ja suposaria ”greus impactes ambientals sobre un espai natural” protegit amb espècies en perill d’extinció com l’ós o el gall fer. A la part de l’Arieja, el projecte d’investigació minera de Couflens se centra a l’antiga mina de Salau, on ja s’hi havia explotat tungstè entre els anys 60 i 80, que es venia a Rússia per a la fabricació d’armament, situada en un Parc Natural Regional Francès, encara que tot i ser parc natural les restriccions dels usos són molt menors que en el cas del PNAP català.

Salvem Salau afirma que en cas que aquests projectes segueixin endavant, podrien suposar ”la concessió de l’explotació minera per un mínim de 30 anys en mans d’una empresa estrangera” que explotaria els recursos miners, i només deixaria al territori ”greus impactes ambientals com la contaminació de les aigües (superficials i aqüífers)”, per la presència de sulfurs de ferro que en contacte amb l’aigua poden donar lloc a la formació d’àcid sulfúric (a l’antiga mina de Salau espot observar una escombrera amb restes d’aquests minerals) i també per l’arsènic present en els minerals arsenopirític.Les Plataformes defensen que el soroll que ocasionarà alterarà la vida de moltes espècies protegides de fauna; l’obertura de noves pistes i l’ampliació de les actuals suposaria un greu impacte paisatgístic; sense menystenir el greu risc per la salut humana que suposa la presència dels silicats del grup dels amiants i els asbestos, que poden arribar a causar greus malalties i fins i tot la mort de les persones que hi entren en contacte.Les dos plataformes han decidit unir esforços donat que tant el costat francès com el català de Salau es troben afectats pel mateix projecte miner que una empresa vol cercar or i wolframi, preferentment. La promotora del qual és l’empresa NeoMetal SAS, empresa domiciliada a Dun (Arieja), encara que els drets miners han estat venuts a Apollo Minerals UK, una filial de l’australiana Apollo Minerals Ltd.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb