El diari ABC ha publicat passatges d’una correspondència fins ara inèdita entre Franco i el seu ministre Ramon Serrano Suñer sobre la visita d’aquest a Hitler el 1940 per a negociar-hi l’entrada d’Espanya a la segona guerra mundial. Les cartes revelen que una de les condicions que el ministre franquista va traslladar tant a Hitler com al ministre d’Afers Estrangers alemany, Joachim von Ribbentrop, era la possibilitat que l’Espanya franquista pogués tenir una expansió territorial per bona part del nord de l’Àfrica i la Catalunya Nord, que en aquell moment era domini del règim col·laboracionista de Vichy. Feia molts pocs mesos que els nazis havien envaït l’estat francès

Explica el diari que, d’acord amb la correspondència, Hitler va reaccionar favorablement ‘al desig d’Espanya de rectificar la frontera del Pirineu’. Serrano Suñer explica que Hitler li va dir: ‘Hom no es pot refiar mai de l’amistat de França’; i que les cinquanta vegades que ell els havia estès la mà, fins i tot a canvi de renunciar a una terra tan alemanya com Alsàcia-Lorena, havien estat en va. Segons Suñer, doncs, Hitler va resultar ‘enormement satisfet’ d’aquesta proposta que mai no es va arribar a concretar.

Les cartes revelen que Franco sí que estava disposat a entrar en la segona guerra mundial a canvi de tenir més control territorial i de disposar d’abastament d’armament i de combustible, tenint en compte que feia molt poc que s’havia acabat la guerra del 1936-39. ‘Espanya entrarà a la guerra sempre que se’n resolguessin les necessitats mínimes d’aprovisionaments, benzina i material de guerra’, va escriure Suñer.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb