Fòssils revelen l’existència d’anys de 372 dies en el passat

  • L'anàlisi química de la closca ha indicat també que les temperatures de l'oceà van ser més càlides en el cretaci tardà del que es creia fins ara

VilaWeb
Europa Press
10.03.2020 - 17:24

La Terra girava més de pressa al final de l’època dels dinosaures que en l’actualitat, segons revelen les closques de mol·luscs del cretaci tardà. Si actualment el planeta fa 365 voltes sobre si mateix en un any, en aquell temps rotava 372 vegades.

Això significa que un dia durava llavors vint-i-tres hores i mitja, segons el nou estudi a la revista Paleoceanography and Paleoclimatology. El mol·lusc sotmès a estudi, d’un grup extint i molt divers conegut com cloïsses rudistes, creixia ràpidament, establint anells de creixement diaris. L’ús de làsers ha permès de comptar els anells de creixement amb més precisió que els investigadors humans amb microscopis.

L’anàlisi química de la closca ha indicat també que les temperatures de l’oceà van ser més càlides en el cretaci tardà del que es creia fins ara, aconseguint quaranta graus a l’estiu i més de trenta graus  a l’hivern. Les altes temperatures de l’estiu probablement es van acostar als límits fisiològics dels mol·luscs.

L’estudi ha analitzat un sol exemplar de l’espècie Torreites sanchezi, que va viure durant més de nou anys en un fons marí poc profund en els tròpics, un lloc que ara, setanta milions d’anys després, és terra ferma a les muntanyes d’Oman.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any