Els consellers Joaquim Forn i Carles Mundó han formalitzat l’ingrés de la correspondència rebuda a la presó a l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC). La família del conseller d’Interior ha dipositat quinze carpetes amb mil cinc-centes cartes.

Mundó ha formalitzat el lliurament de mil vuit-centes cinquanta-sis cartes, cent quaranta-sis targetes postals i un llibre fotogràfic rebuts a la presó d’Estremera durant els seus trenta-tres dies d’empresonament, entre el 2 de novembre i el 4 de desembre de 2017.

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, acompanyada de la directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, i el director de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Francesc Balada, han rebut avui la documentació a la seu de l’arxiu, a Sant Cugat del Vallès. Ponsa ha agraït l’acollida d’aquesta correspondència a l’Arxiu Nacional, ‘el garant de la història col·lectiva del nostre país’.

Laura Masvidal, esposa del conseller Joaquim Forn, ha afirmat que ‘tenen el convenciment que la història la fan les persones i per tant, estan dipositant una part molt valuosa de la història’.

Mundó, per la seva part, ha manifestat la voluntat d’altres presos polítics i exiliats d’afegir-s’hi, i ha dit que li consta que ja ho estan treballant la presidenta del parlament Carme Forcadell, i el conseller Josep Rull.

L’Arxiu Nacional de Catalunya ha creat una nova col·lecció amb el nom Col·lecció de cartes dels presos i exiliats per l’autodeterminació de Catalunya | ANC1-1306, amb la voluntat d’aplegar i preservar en un futur la correspondència rebuda pels presos polítics i exiliats.

Els primers contactes i l’avaluació inicial

La voluntat de creació d’aquesta col·lecció arrenca la primavera de 2018 quan per iniciativa de Laura Masvidal, l’ANC comença els contactes amb familiars dels presos polítics i exiliats, amb relació a la gestió de l’enorme volum de cartes que rebien aleshores a la presó i així aconseguir una correcta gestió per al seu ús i conservació futura.

Una primera reunió amb Meritxell Lluís, presidenta de l’Associació Catalana pels Drets Civils, que representa les famílies dels presos polítics i exiliats, va permetre copsar la feina de catalogació feta fins aleshores en el cas de la documentació del conseller Josep Rull i les seves necessitats. Des de l’Arxiu Nacional es van transmetre a l’associació quins eren els criteris tècnics més adients per dur-la a terme i es van facilitar eines informàtiques ajustades al cas concret per permetre que la tasca feta per les famílies fos compatible amb la seva conservació posterior a l’arxiu.

Una vegada incorporada la documentació dels consellers Mundó i Forn, amb els successius ingressos que s’incorporin a la col·lecció pròximament, el centre durà a terme el tractament arxivístic, amb l’objectiu que sigui accessible a través de la identificació de tots els corresponsals possibles.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.