El conseller d’Interior, Joaquim Forn, ha demanat al magistrat instructor del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena la llibertat provisional. Considera que no hi ha risc de reiteració delictiva perquè no repetirà com a conseller d’Interior i perquè ell no va influir mai en els dispositius policíacs dels Mossos el 20 de setembre ni l’1 d’octubre. En l’escrit dels seus advocats, es recorda que la planificació policíaca per al dia del referèndum es va pactar amb els cossos de policia espanyols i el TSJC i no va rebre cap queixa.

L’escrit diu que, fins ara, la causa judicial ‘s’ha nodrit de proves d’injecció unidireccional, esbiaixada i parcial’ perquè la Guàrdia Civil va fer informes amb ‘descontextualització, sense concreció temporal i amb distorsió valorativa’. Així, defensa que Forn sempre ha dit que els Mossos obeirien els mandats judicials i que no havia pronosticat mai una ‘confrontació armada’ amb la Guàrdia Civil i la policia espanyola –les quals admetia que tenien competències a Catalunya– sinó, com a molt, un conflicte de competències.

També admet que va dir que els Mossos estarien ‘encantats de permetre’ l’1-O, però que ho va dir el 28 de juliol i no el 28 de setembre, com assegura algun informe policíac. De fet, recorda que la concentració del 20 de setembre davant la Conselleria d’Interior va ser anterior a la interlocutòria del TSJC del 27 de setembre que ordenava als Mossos d’impedir les votacions. Sobre l’1-O, l’escrit defensa que no hi va haver ‘passivitat’ i que així ho demostren els nombrosos informes, actuacions, dispositius, efectius desplegats i recursos usats.

A més, defensa que el dispositiu es va presentar als altres cossos policíacs, a la magistrada instructora del TSJC i al director del gabinet de coordinació, i que cap d’ells no va fer cap ‘recriminació, suggeriment o esmena’, una planificació en la qual Forn no va intervenir. Per últim, l’escrit adjunta l’acta del plenari de juliol de l’Ajuntament de Barcelona, quan Forn es va acomiadar com a regidor per ser conseller, i en què els representants unionistes van elogiar la seva capacitat de negociació i diàleg. També s’adjunta un escrit signat per nombrosos alts funcionaris del consistori defensant la tasca i actitud conciliadora de Forn tant a l’oposició com al govern de la ciutat.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb