La presidenta del parlament, Carme Forcadell, ha defensat que el referèndum d’autodeterminació ‘hauria de ser irrenunciable’ a la taula de negociació entre governs perquè genera ‘un gran consens’. En una entrevista a RAC1, Forcadell també diu que ‘la fi de la repressió ha de ser un tema clau’, però entén que la finalitat de la repressió és la ‘por’, de manera que els presos estan ‘afectats emocionalment’ i la seva visió ‘sempre serà esbiaixada’. ‘El prioritari és la defensa del referèndum, el que sigui bo pel país també ho serà per a nosaltres’, afirma. Sobre les eleccions, demana de no demorar-les ‘gaire’ i avisa que JxCat i ERC ‘s’hauran d’acabar entenent encara que sigui difícil’.

De fet, veu ‘molt i molt difícil un pacte entre ERC, el PSC i els comuns’. ‘Amb els comuns sempre ha costat trobar un pacte estable, i el PSC no deixa de ser, per molta gent, el partit del 155’, assegura. Forcadell reclama que la taula de diàleg s’aprofiti i que no hi hagi cap ‘temptació’ d’utilitzar-la com una ‘tàctica política’ de cara als comicis. ‘És una oportunitat per anar molt units’, diu.

Segons admet Forcadell, abans de la convocatòria de la reunió de dimecres estava ‘desesperada’ i algun cop va arribar a ‘dubtar de si tots plegats volien diàleg o no’. ‘Quan tu dius que vols diàleg, no et dediques a posar bastons a les rodes’, critica.

Per Forcadell, la figura del mediador que volia JxCat i el president, Quim Torra, no és ‘imprescindible’. ‘Un mediador existeix quan dos no volen negociar, i aquí totes dues parts volen negociar’, diu.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb