ACN Barcelona.-L’agència de qualificació del deute Fitch ha mantingut en l’última revisió la qualificació d’Espanya en A- amb perspectiva estable. L’ens assenyala com a elements positius la diversificació i el valor afegit “elevat” de l’economia de l’Estat. De la mateixa manera destaca que l’activitat econòmica segueix essent “robusta” –adjectiu que utilitza el Ministeri d’Economia i Empresa en la nota que ha fet pública valorant la nota de Fitch- i pronostica taxes de creixement del 2,6% i del 2,3% per al 2018 i el 2019 respectivament. La demanda interna ha compensat el descens del sector exterior i el mercat laboral ha registrat una taxa de creació d’ocupació del 2,2% el 2018.

Pel que fa al deute públic, el Ministeri destaca que Fitch ha posat l’èmfasi en l’allargament de la vida mitjana del deute en circulació i les bones condicions de finançament, fet que “protegeix” el cost del deute davant de possibles pujades del tipus d’interès. En aquest sentit, afegeix el Ministeri, Fitch assenyala la reducció del cost dels interessos del deute.L’agència també assenyala que la recuperació econòmica ha estat acompanyada d’una reducció dels desequilibris macroeconòmics, amb el manteniment del superàvit per compte corrent, un despalanquejament del sector privat i una bona situació del sector financer.Amb tot, Fitch també assenyala el nivell “elevat” de deute públic i la taxa “alta” de desocupació com a fets negatius. A més, indica que en els últims anys el dèficit fiscal s’ha reduït pel creixement econòmics, no per ajustaments estructurals.Finalment, l’agència alerta dels efectes de no aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat, i, sobre Catalunya, afirma que la situació és millor que fa un any, tot i que es manté la incertesa.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb