L’Àrea d’Investigació en Vaccins (AIV) de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica al País Valencià (Fisabio) coordina Covidrive, un projecte internacional que estimarà l’efectivitat dels vaccins contra la covid-19 a Europa i que arrenca aquest mes.

Tot i que l’eficàcia dels vaccins ha estat àmpliament investigada en els assajos clínics, cal continuar avaluant-ne l’efectivitat per a resoldre les preguntes que els assajos clínics no poden.

Quant dura la protecció, quina és l’efectivitat dels vaccins davant les noves variants i quina és l’efectivitat en grups de risc són algunes de les qüestions que es plantegen.

Covidrive aportarà informació imprescindible a l’hora de dissenyar els programes de vaccinació per a la covid-19 a Europa i permetrà a les empreses farmacèutiques de proporcionar les dades d’efectivitat vaccinal requerits per les agències reguladores”, explica Antonio Carmona, investigador de l’AIV i coordinador científic del projecte.

“Donarem prioritat a l’estudi de l’efectivitat dels vaccins davant d’hospitalitzacions. El fonament d’aquesta priorització és que les hospitalitzacions són una de les principals raons perquè els governs imposen mesures de salut pública com tancaments perimetrals, distanciament social i ús de màscares per a alleujar la càrrega de la malaltia en els sistemes de salut”, explica Javier Díez-Domingo, cap del Departament d’Investigació de Vacunes de la fundació Fisabio.

En aquesta plataforma, coordinada per l’AIV juntament amb l’empresa especialitzada en farmacovigilància i epidemiologia P95, participaran més de trenta-cinc hospitals de deu països europeus. D’aquests hospitals, quatre són del País Valencià: l’Hospital Universitari Dr. Peset, l’Hospital General Universitari de Castelló, l’Hospital Marina Baixa i l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe. Aquests quatre centres proporcionaran dades hospitalàries a Covidrive a través de la xarxa de vigilància de malalties respiratòries del País Valencià.

Durant els seus primers dos anys de vida, Covidrive estudiarà l’efectivitat dels vaccins d’AstraZenecaJanssen. La resta d’empreses farmacèutiques que participen a Covidrive (CureVac, Sanofi Pasteur i GSK, de moment) s’uniran a l’estudi a mesura qu els seus vaccins vagin arribant al mercat europeu.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.