Més de dos-cents formatges provinents de quaranta formatgeries i una vintena d’activitats complementàries relacionades amb aquest món. Aquestes són les xifres del Lactium, la mostra de formatges catalans que es fa aquest cap de setmana al parc Jaume Balmes de Vic. Un dels trets diferencials de la fira, en comparació amb les altres mostres formatgeres que es fan al país, és la presència de la figura del formatger. La filosofia del festival defensa que els elaboradors són els millors prescriptors del seu producte perquè són els qui poden explicar més bé allò que fan.

Més de quaranta formatgeries catalanes per descobrir

Les quaranta formatgeries artesanes catalanes que hi participen són: cal Quitèria d’Almacelles, el Molí de la Llavina de Centelles, la formatgeria de Clua d’Artesa de Segre, la formatgeria el Miracle de Riner, la Bolut de Galliners, Mas Rovira de Sora, la formatgeria Muuu Beee de Ripoll, Reixagó d’Olost, Tiraval de Bagà, la formatgeria Valette de Sant Llorenç de Motunys, la formatgeria Xauxa de les Preses, Bauma de Borredà, Formatges Camps de Palau d’Anglesola, Formatges Curiols de la Nou de Berguedà, la Balda de Granollers de Rocacorba, Montbrú de Moià, Serra de Tormo de la Torre de l’Espanyol, la Segalla de la Selva del Camp, Formatges la Xiquella de la Vall d’en Bas, Mas Alba de Terradelles, Mas el Lladré de les Losses, Mas Marcè de Siurana, Formatges Muntanyola de Manresa, Murgó Formatges de Sant Iscle de Vallalta, Sant Gil d’Albió, Masgrau de Sant Vicenç de Torelló i Tros de Sort.

Tots aquests formatges participaran en el concurs Lactium, en què més de setanta experts s’encarregaran de repartir els premis de les catorze categories que hi ha.

A més, cada any, el Lactium convida una formatgeria de fora de Catalunya; enguany és la Quesería Jaramera de Torremocha de Jarama, a Madrid. És una formatgeria amb ànima social i ambiental que, entre la seva oferta de formatges elaborats principalment amb llet d’ovella, compta amb diversos premis internacionals. També hi haurà una selecció de productes agroalimentaris com ara cervesa artesana, vins, melmelades, pa, conserves i la típica Llonganissa de Vic, que té indicació d’origen protegit.

Un bon reguitzell d’activitats relacionades amb el món del formatge

El Lactium també ha aconseguit d’esdevenir la mostra de referència per als afeccionats al formatge i la gastronomia. L’oferta es complementa amb més de vint activitats relacionades amb la cultura del formatge, com ara tasts guiats, presentacions i una jornada tècnica. Entre l’oferta, destaca el Rock & Txis, una proposta per a sopar dissabte a la nit a partir d’una oferta de quaranta tapes amb formatges i música en directe; els tasts de l’Aula del Formatge Bonpreu-Esclat, que presenta un programa amb deu activitats per a gaudir de manera lúdica del formatge i altres productes agroalimentaris; el Txis-Corner, amb la presentació de projectes i formatgeries singulars; i l’espai Benvinguts a PagèsFet a Osona, amb activitats per a la mainada relacionades amb la pagesia.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb