Finlàndia i Argentina podrien debatre sobre la independència de Catalunya als seus parlaments

  • Diputats d'aquests dos països han anunciat que presentarien una moció per a reconèixer la República Catalana

VilaWeb
Redacció
28.10.2017 - 15:07
Actualització: 28.10.2017 - 17:15

Mentre la posició oficial dels governs que s’han manifestat sobre la proclamació de la República Catalana ha estat de suport a la integritat territorial de l’estat espanyol, hi ha hagut diputats de parlaments estrangers que han reconegut la independència de Catalunya a títol personal i que han assegurat que presentarien una moció al parlament del seu país perquè sotmetés a debat el reconeixement de la sisena República.

S’ha manifestat en aquests termes el diputat lapó Mikko Kärnä, que ha felicitat la ‘República independent de Catalunya’, en un piulet, i ha anunciat que presentaria una moció al parlament finlandès per sotmetre a debat el reconeixement de la República Catalana. A Twitter, Kärnä es defineix com a ‘defensor de Lapònia i Catalunya’. Vegeu el piulet:

A més, Kärnä ha anunciat que ja havia demanat als diputats finlandesos que signessin la moció de suport a la independència de Catalunya:

Per una altra banda, Juan Carlos Giordano, diputat argentí del Front d’Esquerra i dels Treballadors, també ha comunicat a Twitter que havia lliurat una petició al parlament argentí perquè reconegués la República Catalana.

Així mateix, una vintena d’eurodiputats de quatre grups parlamentaris han defensat el dret d’autodeterminació de Catalunya i s’han mostrat a favor del diàleg i la democràcia. També han rebutjat la violència de la policia espanyola el primer d’octubre.

Un dels discursos més encoratjadors és el del diputat nord-irlandès Matt Carthy, que ha fet una crida a Europa a reconèixer la República Catalana:

Quant a la negativa del govern irlandès de reconèixer la República Catalana, Carthy li ha recordat que quan Irlanda va declarar la independència, fa noranta-vuit anys, tampoc no va tenir el reconeixement immediat de cap país i que, en conseqüència, hauria de tenir més present el seu passat:

L’eurodiputat nord-irlandès ha remarcat que ‘tot i que molts governs europeus romanen en silenci, tot i que les institucions europees romanen en silenci, el poble d’Europa fa costat al poble de Catalunya’.

El secretari general del partit socialista eslovè, Dejan Levanic, i el diputat Jan Skoberne van felicitar, amb un vídeo a Twitter, ‘el poble valent de Catalunya’ en la proclamació de la nova República. Van recordar que els catalans hi tenien dret i que els eslovens ‘sempre estaran al costat dels catalans’. I acabaven dient: ‘Solidaritat, igualtat i llibertat per a tothom. Llarga vida a la República Catalana.’ Vegeu el piulet:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any