Deu anys llegendaris a Sant Martí de Tous

  • El festival Llegendes de Catalunya celebra els deu anys amb noms com Clara Segura, Pepa Plana i David Fernàndez · En parlem amb el director artístic, Sergi Vallès

VilaWeb
Redacció
04.07.2019 - 17:00

Quan es fa fosc, al petit vilatge de Sant Martí de Tous tota la llum elèctrica s’apaga i sis mil petites flames s’encenen per a il·luminar els racons de la vila on, misteriosament, es comença a viure una història de molts i molts anys enrere… Llegendes de muntanyes, llegendes de castells en runes o de dones d’aigua, totes les històries del país es troben una vegada l’any al Festival Llegendes de Catalunya, que ja té deu anys.

Enguany s’hi podran veure les actuacions de Clara Segura, Pepa Plana, Josep Julien i David Fernàndez i, com a novetat, també tindrà un Escape Room, a banda les activitats de sempre, com ara l’Apagada de Misteri i els Racons de Llegenda.

Sergi Vallès, creador i director artístic del festival, n’explica l’essència: ‘Es tracta de preservar, recuperar i difondre el llegat oral de llegendes i rondalles, històries que es troben arreu del país, perquè expliquen la nostra història.’ El festival vol que tota la saviesa oral no romangui a les prestatgeries de biblioteques sinó que formi part de la memòria col·lectiva del país, perquè al capdavall són llegendes que expliquen la pròpia història.

Ara fa deu anys, l’Ajuntament de Sant Martí de Tous va proposar a Vallès de crear una festa que identifiqués el poble amb el país. En veient que el municipi era farcit de llegendes i rondalles, Vallès va pensar en un festival singular, que no es troba enlloc més, per a divulgar-les. La voluntat és de transmetre aquestes històries amb un format diferent, de manera atractiva per al públic actual.

‘Hi ha espectacles que ja existeixen, però són molt pocs. Moltes vegades demanem a companyies professionals de produir espectacles perquè puguin ser exhibits al festival, però també que puguin tenir vida més enllà’, explica Vallès. Perquè el problema no és trobar llegendes, que després de deu anys els arriben de totes bandes, sinó com divulgar-les d’una manera atractiva i fresca.

Una programació de formats variats

La programació aplega espectacles teatrals i concerts, tota mena de formats per a explicar les llegendes i contes populars d’arreu, a més de tallers per a aprendre a explicar-les. També hi ha un bon nombre d’espectacles infantils i per a tots els públics.

L’espectacle central del festival és l’Apagada de Misteri. S’apaga l’enllumenat públic de tot el nucli antic del municipi i s’encenen més de sis mil espelmes. ‘Aquesta llum és la que et guia per a fer el recorregut, on veus escenes de misteri de diverses llegendes catalanes representades per actors amateurs del poble i la comarca’, explica Vallès. El recorregut acaba al castell de Sant Martí de Tous, on enguany l’escena final anirà a càrrec de Clara Segura: ‘Interpretarà el personatge de la mare d’en Panna, una de les llegendes més conegudes de Tous. Enguany trobàvem molt oportú d’acabar amb una llegenda com aquesta.’

Podeu consultar la programació del Festival Llegendes de Catalunya

A més, com cada any, un dels reclams més interessants seran els Racons de Llegenda, on dissabte a la tarda, de 18.30 a 21.30, diversos rapsodes explicaran llegendes d’arreu del país, com ara Eivissa, Perpinyà, Girona, Roses, l’Alguer, Castellar de n’Hug, Cervera, les Garrigues, Altafulla, Valls i Sant Martí de Tous mateix. És un recorregut itinerant en què l’espectador tria l’ordre amb què vol visitar i escoltar.

Entre els espectacles destacats d’enguany, hi ha Veus que no veus, de Pepa Plana i Noël Olivé, que presenta la versió femenina de les anomenades ‘entrades clàssiques’, números que inicien un espectacle o n’enllacen escenes. També hi haurà espai per als temes més picants amb Peccatum, de la Casa del Teatre Nu, un espectacle de ‘pornorondalles’, fragments de contes populars centrats en tota mena de vicis, pecats, verdors i brutors.

David Fernàndez i Lyona presentaran la seva versió de la llegenda de Sant Jordi i Josep Julien explicarà llegendes adultes, mentre l’artista Toni Ortiz fa una il·lustració en directe. Es destaca també Exili, un espectacle de cançó popular que testimonia l’èxode de milers de persones durant i després de la guerra del 36-39, a banda moltes representacions teatrals de llegendes de Tous i de tot el país, com ara les que parlen de les dones d’aigua o de l’Esperanceta.

Entre les novetats, es destaca especialment l’escape room basat en la història d’un bandoler sanguinari de Sant Martí de Tous, en Panna. A més, enguany el festival estrena una aplicació per a fer arribar les llegendes al públic més jove. També hi haurà un mercat de productes artesanals al carrer Major durant tot el festival.

Deu anys llegendaris

Després de deu anys, el balanç del festival Llegendes de Catalunya és molt positiu. ‘No ens esperàvem la projecció de país que ha agafat’, diu Sergi Vallès. De fet, la població de Sant Martí de Tous es triplica durant el festival. Si durant l’any hi ha mil habitants, durant el festival s’hi esperen unes tres mil persones. A més, durant aquests deu anys s’han creat unes deu propostes professionals que han fet gira per Catalunya i dos espectacles d’arrel popular que cada any es representen al festival.

Enguany Vallès deixarà de ser-ne el director artístic. L’any vinent anirà a càrrec de la Casa del Teatre Nu, una productora de Sant Martí de Tous. La decisió de deixar la direcció artística del festival ha estat, com explica Vallès, per a renovar energia i mirades. ‘Considerem que els tres primers anys eren per a saber si el festival tenia futur; els cinc van ser per a consolidar-lo i dels cinc als deu per a definir-ne el caràcter’, diu. Però afegeix que, després dels deu anys, el festival necessita una nova direcció que aporti una mirada nova i fresca al projecte. Això sí, mantenint-ne l’esquelet i l’essència llegendària.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any