Eugeni Alemany aixeca el dol de les Falles amb un Sant Josep ple de música als balcons

  • Demà al País Valencià se celebra el Festival dels Balcons, una iniciativa que vol aconseguir que milers de músics toquin tots junts a casa seva 'Paquito el Chocolatero'

VilaWeb
Redacció
17.03.2020 - 21:50
Actualització: 18.03.2020 - 08:01

Eugeni Alemany és expert a conxorxar-se amb la ciutadania valenciana per crear iniciatives úniques, com ara mobilitzar milers de persones per aconseguir l’emoji de la paella valenciana o campanyes com ara #NadantambMelons o #Blondachallenge. I ara, malgrat que és confinant a casa, el seu cap no para quiet ni un moment i se n’ha empescada una altra: demà, que és el dia que s’havien de cremar les falles, tots els músics del País Valencià tenen una cita al balcó de casa seva. Eugeni Alemany, d’acord amb la Federació de Societats Musicals i Raül Anton, han impulsat una iniciativa que es diu Festivals dels Balcons. Milers de músics de les bandes del país tocaran Paquito el Chocolatero i ‘Amparito Roca’ als balcons i finestres.

‘Serà un concert irrepetible, on tocaran simultàniament, però cadascú des de sa casa’, explica. Alemany diu que la idea va sortir en veure vídeos d’italians que cantaven als balcons. De seguida va pensar: ‘Com ací isquen tots els de les bandes…’

I allò que semblava una idea esbojarrada compartida a les xarxes, ha acabat agafant forma i s’ha convertit en el Festival dels Balcons. Diu la Federació de Societats Musicals: ‘Ser músic és, també, ser present en els moments difícils.’ Així doncs, demà milers de músics tocaran individualment, però simultàniament, a finestres i balcons d’arreu del País Valencià per a rebre la primavera. Per imaginar-nos l’envergadura de l’esdeveniment, Alemany recorda: ‘Pensa que ací hi ha més de 550 bandes: imagina’t la quantitat de músics que podran eixir als balcons aquest dijous, dia de Sant Josep.’

I anima tothom a afegir-s’hi, ‘siga tocant un instrument o una cassola’. Per fer-ho més fàcil han confegit un musicograma perquè qualsevol pugui participar-hi seguint el ritme de les dues peces que tocaran. Ells proposen de fer-ho amb una cassola, però també es poden fer servir les mans o les castanyoles. Tot serà benvingut.

Tant s’ha difós la iniciativa, que els dolçainers i tabalers també hi volen ser, al Festival dels Balcons. Ells tocaran una hora més tard, a les 13.00. I faran sonar cançons tan populars com ara ‘Ramonet’, ‘Manta al coll’ i ‘La Muixeranga d’Algemesí’. L’Escola Municipal de Tabalet i Dolçaina d’Algemesí ha estat l’artífex d’aquesta segona proposta per a Sant Josep.

Alemany explica que a pobles com a Alginet ja s’han vist algunes imatges de músics tocant als balcons. ‘Només de veure-ho jo ja m’he aborronat. I més, de pensar que el 19 passarà això mateix a tota la Comunitat Valenciana, encara més.’ S’emociona pensant-hi: ‘Serà diferent, però continuarà viu l’embrió de les Falles, que són els fallers, la festa i la música. Ens faltaran els grans monuments, però donarem la benvinguda a la primavera com els valencians sabem fer.’

Els músics no poden substituir de cap manera els monuments, les cercaviles ni l’ofrena a la Mare de Déu, però sí que poden ser una teràpia per a passar aquests dies de confinament i recordar-ho tot amb un somriure: ‘Seran les Falles més recordades de la història’, diu el presentador d’À Punt. Certament, malgrat que molt poca gent l’ha poguda visitar, la falla de l’Ajuntament ja s’ha convertit en un tot un símbol de la crisi del coronavirus 2019 al País Valencià. ‘El lema de la falla, “Açò també passarà”, sembla un presagi.’ Sí, encara que sembli mentida això també passarà. Però què vindrà després?

Diari d’una quarantena

Eugeni Alemany diu que tota la crisi del coronavirus ha de servir per a canviar alguna cosa. ‘La pesta bubònica va indicar el pas de l’edat mitjana al Renaixement; açò hauria de servir per a alguna cosa semblant, hauríem de tornar a valorar coses a què ja no donàvem importància.’ I afegeix: ‘Ara trobem a faltar de quedar amb els amics o fer una abraçada o un bes. Recuperem això quan acabe el confinament, deixem el WhatsApp i quedem amb els amics.’

Preguntem a Alemany com viu aquests dies de confinament. I confessa: ‘Jo sóc molt casolà, de manera que suporte bé el confinament; la meua dona no tant.’ El truc és posar humor a tot, per bé que assegura que entén que hi ha gent que travessa moments molt complicats i que serà difícil de saber de què riure.

De moment, mira de fer més amè el confinament tot explicant les seves experiències a les xarxes. Cada dia a les 14.00 publica un nou episodi a Instagram. ‘Cada dia publique un capítol amb humor sobre com visc aquesta alarma sanitària. De moment ja hem passat diverses fases.’ Ahir parlava sobre els sentiments paranoics que es desperten quan, per exemple, has d’anar a comprar o et trobes un veí a l’ascensor.

Fins i tot ha tingut temps de fer un nou desafiament a les xarxes, amb l’etiqueta #BaixaLaBasuraMudatChallenge. Anima tothom a mudar-se per baixar la brossa, perquè és una de les poques coses que encara no han prohibit. I la gent no ha tardat a animar-se a fer-ho i enviar-li’n vídeos. Una nova manera de distreure’s.

Però si hi ha res que recomana per sobre de tot Eugeni Alemany és enregistrar-se aquests dies. ‘Explicar la quarantena davant una càmera ens aniria bé a tots. Mentre ho expliques no penses què passa. No cal que ho publiques enlloc, ho pots enviar als amics o a la família. O veure-ho d’ací a uns quants anys i recordar com va anar tot.’ Una teràpia més per a aquests dies de confinament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any