El Festival Mil reivindica la llibertat d’expressió, a Xàtiva

  • Torna el Festival Música i Lletra de Xàtiva, a la Costera, del 3 a l'11 de maig

VilaWeb
Pau Benavent
02.05.2019 - 17:00
Actualització: 02.05.2019 - 17:10

El vers de Violeta Parra ‘Jo cante a la diferència’ és el lema del Festival Música i Lletra 2019 de Xàtiva, a la capital de la Costera, una cita que reivindica la llibertat d’expressió en el camp de la cultura, estils musicals variats i llengües d’arreu i que, alhora, treballa per la igualtat i les condicions laborals dels treballadors del món musical. 

Segons el director artístic, Feliu Ventura, l’edició d’enguany reivindica la cançó com a instrument per vacunar-se contra els temps corren, i la diferència com un valor clau i important en quant a la convivència cívica i social al país. 

El festival es presenta com una mostra de la cançó d’autor crítica. Ventura diu: ‘Les cançons no canvien el món però sí que acompanyen la gent que ho fa i, d’alguna manera, desperten consciències.’ 

Fotografia: Festival MiL

Una cita amb arrels

El MiL és un dels pocs festivals estables de cançó del país. Va nàixer l’any 2016 amb la intenció de convertir-se en un referent de la cançó d’autor i té les seues arrels en el Festival de la Cançó, que es feia als anys 70 a la ciutat i es va recuperar, l’any 2014. 

I és que Xàtiva compta amb una tradició destacada en el camp de la música i la reivindicació, un fet que l’ha convertit en tot un símbol contra la repressió, sostingut amb determinació gràcies al famós quadre cap per avall, a l’activisme i les cançons de Raimon i al reeixit Xàtiva, una obra poètica indissociable d’Ovidi Montllor, que Vicent Andrés Estellés va escriure després de passar-hi unes setmanes a la capital, empaitat per l’activista xativí Toni Martínez.

A més de tot això, va ser la ciutat de Bruno Lomas i, en l’actualitat acull dues societats musicals rellevants i una colla de dolçainers i tabaleters de renom, grups diversos, el cantant Pep Gimeno ‘Botifarra’ i els cantautors Abraham Rivas i Feliu Ventura.

Quatre dies i vuit concerts variats

La programació del MiL 2019 es reparteix en dos caps de setmana i inclou deu propostes variades.

Comença el divendres 3 de maig amb la festa de presentació: Dani Miquel, tot un fenòmen musical entre els més menuts, farà la seua proposta de vocació familiar acompanyada amb un berenar, organitzat per una entitat social de la ciutat. La festa continuarà amb el certamen MiL Descobreix de joves cantautores i cantautors, que inclou la presentació de La fada ignorant, el primer treball de Lia Sampai, la guanyadora de l’edició anterior. 

A la nit, la inconfusible veu de Roger Mas donarà el tret de sortida als concerts del Gran Teatre de Xàtiva. Mas presentarà Parnàs, el seu últim treball on musica poemes d’Amadeu Vidal, Miquel Martí i Pol, Salvador Espriu i Eulària Anzizu, entre més. Un àlbum d’aires serens, farcit d’arranjaments pulcres i efectius que s’adeqüen a cadascuna de les lletres amb harmonitzacions i sonoritats diverses que passen pel jazz, la polifonia oral i el quartet de corda. Un àlbum on s’hi poden escoltar adaptacions del barroc, de compositors del segle XX i cançons arrelades al territori. 

El seguirà la compositora i pianista Clara Peya, que presentarà Estòmac, el seu vuitè treball que beu de l’electrònica, el jazz i el pop mentre cerca desconstruir l’amor romàntic, per trobar-ne l’essència més bàsica. 

VilaWeb
VilaWeb
Roger Mas. Fotografia: Eva Bozzo
Clara Peya. Fotografia: Festival MiL

El dissabte 4 actuarà Paco Ibáñez, que encapçala el cartell amb un concert que celebra cinquanta anys de l’històric concert que va fer a l’Olympia de París, l’any 1969. Interpretarà les cançons d’aquell recital i noves composicions per transportar-nos a un espai de resistència que reivindica l’humanisme front la barbàrie, serà un clam per la dignitat, com ho són les seues cançons. 

Paco Ibáñez. Fotografia: Festival MiL

El 10 de maig hi actuarà el cantant de la Safor Carles Pastor per presentar Andròmina, un treball que passa pel blues, el pop i el rock clàssic. El seguirà el concert de rock i poesia de la basca Anari, veu que va començar tocant la bateria i ja compta amb una trajectòria de vint anys com a autora, avalada per un reguitzell de crítiques bones de la premsa especialitzada.

VilaWeb
VilaWeb
Anari. Fotografia: Festival MiL
Carles Pastor. Fotografia: Festival MiL

Els prestigiosos Mara Aranda i Miquel Gil clouran el festival, l’11 de maig. Aranda presentarà el seu darrer treball Sefarad en el corazón de Turquía, que continua investigant la riquesa cultural de les ribes de al mediterrània amb un viatge pels repertoris de les diàspores sefardites. Al seu torn, Gil presentarà Geometries, el seu cinquè disc personal en què l’arrel mediterrània pren el protagonisme amb cançons que segueixen una estructura clàssica però incorporen textures i sonoritats noves damunt melodies d’arrel tradicional.

VilaWeb
VilaWeb
Mara Aranda. Fotografia: Festival MiL
Fotografia: Juan Miguel Morales.

Joves talents

El MiL dedica una atenció especial als artistes emergents amb el Certamen de Joves Cantautores/rs Mil Descobreix. Es tracta d’un concert a l’aire lliure i gratuït on s’hi poden vore i votar les cinc propostes finalistes. Premia l’originalitat i la qualitat de les propostes i, alhora, serveix de porta d’entrada i presentació de la programació.

Aquesta cita va nàixer arrel d’una proposta de Ventura per visibilitzar la vitalitat del gènere i assegurar la continuïtat del festival. Ventura explica: ‘El certamen és el que dóna sentit al festival, ho he volgut aportar per a que continue en el futur, que no hi haja excusa, que no es diga que no hi ha cantautors i cantautores, perquè hi ha un planter que es recull al MiL.’

Enguany, arriba a la tercera edició i manté el nombre d’inscripcions amb músics provinents de Màlaga, València i Terrassa.

Camí de la consolidació del festival

Al llarg de tres edicions, el MiL ha donat veu a quinze talents joves i s’hi han presentat vint-i-dos propostes: Hi han actuat cantants emergents com Alidé Sans, grans noms de la cançó d’autor, com Pedro Guerra i Quico Pi de la Serra, i les veus consolidades de Cesck Freixas, Meritxell Gené, i Eva Dénia amb Merxe Martínez, entre d’altres autors. 

A més, el MiL continua lluitant per combatre la precarietat del sector amb condicions laborals dignes per a tots els treballadors de la música, des dels tècnics fins als artistes i els seus músics acompanyants. Per altra banda, manté la voluntat de normalitzar la presència de les dones a l’escenari, una determinació que va fer que hi actuaren més dones que homes, l’any passat. Ventura apunta: ‘Aquest any no és exactament així però hem pres un camí de normalitat, hi ha un nombre important de dones i hi són perquè són molt bones i mereixen aquest aparador on mostrar les seus cançons i discos.’

La feina d’aquests tres anys ha servit d’aval per aconseguir un suport major de l’administració, que en podria assegurar la consolidació. Segons Ventura: ‘És el primer any que hi ha hagut una coorganització més forta amb l’Institut Valencià de la Música i això s’ha notat bastant. Crec que és un camí incipient de la consolidació, després de tot l’esforç que s’ha fet.’

Roda de premsa del Festival MiL 2019

L’organització ressalta que han garantit preus populars per al públic i l’entrada gratuïta per als menors de 12 anys, que acudisquen acompanyats. Alhora, hi destaquen el suport de diverses associacions i entitats socials de la ciutat, implicades en en tasques diverses del projecte.

Al remat, Ventura explica que l’objectiu de fons del MiL és la visibilització de la cançó d’autor al País Valencià, perquè el gènere va ser bandejat i va patir un oblit fins a situar-lo com un període temporal, més que com un gènere. Ventura conclou: ‘La cançó no és una cosa que es va acabar als anys 60, és un gènere que es va fer amb els trobadors i que es farà mentre continue havent-hi cantants que canten les seues pròpies composicions.’

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu ací.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any