Arrenca el festival Barnasants amb més de cent concerts de cançó d’autor per tot el país

  • Entre els noms destacats, hi ha Quimi Portet, Maria del Mar Bonet, Quico Pi de la Serra, Joan Isaac i Miquel Gil

VilaWeb
Ester Estela
23.01.2019 - 21:50
Actualització: 24.01.2019 - 08:45

‘Entenem la cançó d’autor com a paraula musicada, cantada, és el missatge, és una cançó que convida a pensar, a reflexionar’. Amb aquestes paraules defineix la raó de ser del Barnasants el director del certamen, Pere Camps. Ja fa vint-i-tres anys que s’organitza aquest festival dedicat a la cançó d’autor, i ha esdevingut un dels més importants d’Europa del gènere. Arrenca divendres a l’Auditori de Barcelona amb un concert de Cesk Freixas i durarà tres mesos, fins al 14 d’abril. En total, programarà més de 110 concerts a trenta escenaris de tot el país: de l’Alguer a Gandia passant per Formentera i Barcelona, on va néixer l’any 1996.

De la programació, en destaquen les estrenes –s’hi presentaran 44 discs– i els espectacles de producció pròpia, que presenten concerts d’homenatge, duets inèdits i recorden aniversaris i efemèrides. Com, per exemple, els concerts d’homenatge a Luis Eduardo Aute i Pete Seeger, un duet de Maria del Mar Bonet i un pianista cubà i les commemoracions dels cinquanta anys del disc Dioptria de Pau Riba i els seixanta anys de la Revolució Cubana. Entre els noms més destacats del festival, a més dels esmentats, hi ha Quimi Portet, Nacho Vegas, Roger Mas, Quico Pi de la Serra, Joan Isaac i Miquel Gil.

I com a bon festival que convida a reflexionar, el Barnasants escull un lema per a cada certamen: enguany és ‘Feixisme mai més’. Pere Camps explica que el motiu inicial era commemorar el vuitantè aniversari de la derrota de l’antifeixisme i el triomf del feixisme, però aquests darrers mesos el lema ha acabat agafant molta actualitat. ‘Per això, en un moment com l’actual, amb el creixement de l’extrema dreta, cal exhumar el franquisme de les institucions i fonamentalment dels aparells de l’estat’ diu.

Un cap de setmana amb arrencada intensa
El cantautor penedesenc Cesk Freixas presentarà, en el concert inaugural, el seu nou disc, Festa Major, un àlbum conceptual en què cada cançó rep el títol d’un acte de festa major. Amb aquest disc, celebra els quinze anys als escenaris, en fa balanç i marca el color del futur. Freixas es deslliura de totes les etiquetes per explicar-nos un univers emocional ben ampli, dins el qual tenen cabuda les relacions sentimentals, la paternitat i el context social.

Pel que fa a la resta del cap de setmana, dissabte, Quimi Portet actuarà al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat. Brossa Quartet presentarà a Castelldefels el nou espectacle, ‘Músiques de l’Holocaust’, sobre la producció musical que es va fe als camps d’extermini nazis. També dissabte, al centre cultural Albareda de Barcelona, Narcís Perich presentarà l’últim disc, dedicat al president Carles Puigdemont. I diumenge, Ivette Nadal i Pascal Comelade presentaran el projecte conjunt ‘Arquitectura primera’, a l’Auditori Barradas de l’Hospitalet de Llobregat.

Les estrenes: quaranta-quatre novetats discogràfiques
Durant els tres mesos del festival, s’arribaran a presentar quaranta-quatre novetats discogràfiques. Algunes de les més destacades són Cita amb els àngels, de Joan Isaac i Sílvia Comas, que han traduït al català els versos del músic cubà Silvio Rodríguez (1 de febrer a la sala Luz de Gas de Barcelona). El cantant Manel Joseph celebra cinquanta anys de carrera i per això traurà el disc 50 estius (3 març al casinet d’Hostafrancs de Barcelona). Andreu Valor presentarà Poemitza’t, un recull de poemes musicats que van de Pere Quart a Ponç Pons (15 de març al Harlem Jazz Club de Barcelona) i Miquel Gil presentarà Geometries (22 de març al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona).

Joan Reig, el bateria dels Pets, presentarà el seu disc més personal, amb temes propis i versions de Bob Dylan i Elvis Presley (30 de març al casinet d’Hostafrancs de Barcelona) i el veterà cantant Jordi Batiste publicarà La lluna en el fang (4 d’abril al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona). Enguany, també trauran disc i el presentaran al Barnasants el músic menorquí Cris Juanico (5 d’abril a la sala Luz de Gas de Barcelona), Eduard Iniesta, amb Queda’t, don’t go away (12 d’abril a la sala Luz de Gas de Barcelona) i Verdcel, que estrenarà Ras (13 d’abril al Harlem Jazz Club de Barcelona)

Un festival ple despectacles especials, duets inèdits, aniversaris, homenatges…
El Barnasants també programa un seguit d’espectacles especials: concerts d’homenatge, recitals col·lectius, duets inèdits, aniversaris… Un dels primers que hi ha programats és un concert d’homenatge al músic Luis Eduardo Aute titulat ‘Ànims animal’. Es farà el 2 de febrer a l’Auditori del Fòrum de Barcelona i hi participaran músics tan dispars com ara els Amics de les Arts, Jaume Sisa, Estopa, Maria del Mar Bonet, Miguel Ríos i Quico Pi de la Serra. A la Jonquera, s’hi farà el concert per a celebrar els cinquanta anys del Maig del 68, titulat ‘Cançons de les revoltes del 68’, amb Joan Isaac, Sílvia Comes i Miquel Pujadó (21 de febrer).

Maria del Mar Bonet oferirà un recital molt especial acompanyada del pianista cubà José María Vitier (8 de març al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat). Van col·laborar per al disc Ultramar però no havien actuat mai plegats. Enguany, se celebra el centenari del naixement del músic nord-americà Pete Seeger, un dels més importants del gènere folk, i el Barnasants el recordarà amb un concert especial el 16 de març a l’Auditori de Barcelona. Entre més, hi participaran Quico Pi de la Serra, Gemma Humet, Pep Gimeno ‘Botifarra’, Joana Gomila i el grup Coses.

El 29 de març es farà al Teatre Joventut de l’Hospitalet el concert ‘Cuba va! Cançons per la revolució’, capitanejat per Joan Isaac, amb què es recordarà el 60è aniversari de la Revolució Cubana. Qui també celebra aniversari és Pau Riba, que el 12 d’abril commemorarà els cinquanta anys de l’aparició del seu disc més celebrat, Dioptria, escollit el millor disc de la música en català. Al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat, Riba, acompanyat del seu grup habitual, The Mortimers, repetiran la posada a escena original.

El Barnasants arriba arreu del país
Malgrat el nom, el Barnasants no és un festival centrat en Barcelona i la rodalia i prou. Ben al contrari: programa concerts per tot el país. La setmana passada, ja va oferir un concert a l’Alguer, i n’hi té més de programats: el 9 febrer, hi actuaran Borja Penalba i Mireia Vives, i el 25 d’abril, Maria del Mar Bonet i Quico Pi de la Serra. I el viatge de tornada també és previst: actuaran a Barcelona els cantants algueresos Davide Casu (21 de febrer) i Franca Masu (23 de març).

I més indrets: Quico Pi de la Serra cantarà el 21 de març al Teatre Micalet de València, Roger Mas el 23 de març al Teatre Raval de Gandia i Montse Castellà, el 6 d’abril a la Casa Cantonera d’Algemesí. I a Formentera, hi oferiran un concert Gemma Humet i Estel Solé el 16 de febrer, i el 13 d’abril, Joan Isaac i Giorgo Conte hi repetiran el concert ‘Dues cultures, una sola marina’ que ja van fer a l’Alguer.

LUruguai, país convidat
Enguany, l’Uruguai és el país convidat al festival, i per això s’hi han programat un bon reguitzell de músics uruguaians dedicats a la cançó d’autor. Es podran escoltar tant les veus més consolidades i respectades com les darreres tendències. Per exemple, hi actuarà Christian Cary en versió solista (14 de febrer), sonarà el folk compromès de Diego Kuropatwa (16 de febrer), les murgues i el candombe de Giselle Graside (21 de febrer), es farà un repàs de la dilatada trajectòria de Pablo Routin (24 de març) i hom podrà descobrir la veu jove de Luciana Mocchi (4 d’abril).

Un dels plats forts del programa uruguaià del Barnsants és el concert de Daniel Drexler el 6 d’abril a la sala Luz de Gas. El músic fa parada a Barcelona per presentar Uno, compost i enregistrat entre Montevideo i Río de Janeiro i amb influències d’ambdues cultures. Completen el programa els concerts de Fernando Cabrera (7 d’abril) i les lletres plenes d’humor i intel·ligència de Samantha Navarro (11 d’abril).

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any