La ruta de la seda inunda el Festival Arrels

  • Del 4 al 9 de febrer, torna el festival, amb set propostes musicals i una conferència

VilaWeb
Fotografia: Capella de Ministrers.
Pau Benavent
03.02.2020 - 21:50
Actualització: 04.02.2020 - 07:18

El Festival Arrels de Torrent, a l’Horta Sud, torna del 4 al 9 de febrer amb un certamen de voluntat monogràfica que reconstrueix la ruta de la seda a partir de la música, i que lliga tradició actual i històrica.

El Museu Comarcal de l’Horta Sud, l’Antic Mercat i l’Auditori de Torrent acolliran una xerrada i concerts inspirats en la història, la cultura i la tradició que es desplegava de resultes d’aquesta senda comercial i fonamental per a les cultures de les ribes mediterrànies, la via que connectava Occident i Orient, un dels camins de transmissió cultural més significatius de la història.

Per contextualitzar aquesta via, han programat la conferència ‘El mediterrani i la ruta de la seda’ en què l’historiador i professor de la Universitat de Saragossa Germán Navarro parlarà de l’època i més rutes de l’Edat Mitjana, de les relacions entre Orient i Occident. I també hi haurà el concert ‘La ruta de la seda’ i l’espectacle ‘Carmesina i Tirant’, les dues propostes que aixopluga la Capella de Ministrers, la prestigiosa formació musical especialitzada a reinterpretar música de la Corona d’Aragó, que encapçala el musicòleg i intèrpret de viola de gamba Carles Magraner.

El concert principal

‘La ruta de la seda’, de la Capella de Ministrers, és una producció basada en el doble disc homònim que la formació valenciana va enregistrar l’any 2017 per celebrar el trentè aniversari i que va ser guardonat com a millor disc de recuperació del patrimoni en els premis Carles Santos de la Música Valenciana de 2018.

L’espectacle recrea les músiques de la ruta amb un treball contextualitzat i de voluntat historicista. Proposa un viatge que comença a Serindia i Constantinoble, passa per al-Àndalus i acaba a la Corona d’Aragó, tot citant ciutats com Xàtiva, Tessalònica, Gènova i València. I compta amb més de vint intèrprets, encapçalats per Carles Magraner i Germán Navarro, que n’ha fet els textos.

Tirant lo Blanc didàctic i musical

El festival comença amb l’espectacle didàctic ‘Carmesina i Tirant’, la nova producció de la Capella de Ministrers que combina literatura, poesia, pintura i història a través de la música, per fer un viatge al Segle d’Or valencià.

El clàssic de Joanot Martorell serveix per a oferir un repertori religiós i profà del segle XIII fins al XVI, tot traçant una història evolutiva de la música de la Corona d’Aragó. Parteix de la música dels trobadors, acaba en els cançoners renaixentistes i, alhora, intercala músiques andalusines. I hi sonen la viola d’arc i la de roda, la cornamusa, la cítola, la guitarra renaixentista i molts instruments més.

Compta amb il·lustracions de Toni Espinar, amb les coreografies i la narració de Toni Aparisi, que encarna Tirant lo Blanc, i la veu i la narració de la prestigiosa cantant Mara Aranda, que interpreta una Carmesina que dialoga amb l’autor. A més, utilitza textos del clàssic adaptats lliurement per l’escriptor i professor de filologia catalana de la Universitat de València Vicent Josep Escartí.

La música barroca de Martín i Soler, i més propostes

Carles Magraner també serà un dels intèrprets de ‘La seda il·lustrada’, un concert que reivindica el músic valencià coetani a Mozart Vicente Martín i Soler, tot interpretant àries del valencià i obres íntimes de l’austríac.

El Grup de Ball de Torrent participarà per primera volta en el festival amb la interpretació de ‘La demanà’, una escenificació folklòrica en què la família acompanya el nuvi a demanar matrimoni a la núvia. Els músics Eduard Navarro i Josep Aparicio, Apa, hi intercalaran músiques tradicionals.

El cantador Apa també serà la veu d’un concert de música tradicional valenciana per a les persones del Centre de Majors Santa Elena, amb el guitarrista Toni Porcar i el multiinstrumentista Eduard Navarro.

José Aparicio, Apa. Fotografia: Prats i Camps.

I, per altra banda, el festival ha programat l’espectacle Festa Persa: Kereshmeh en què Kaveh Sarvarian, Babak Kamgar i la ballarina Patricia Álvarez lliguen músiques i balls tradicionals per oferir un espectacle de creació. I amb Una vetllada andalusina, Yinnan Ensemble, dirigits per Hamid Ajbar, faran un viatge espiritual pel sufisme, amb els seus ritmes i danses, com ara l’espectacular dansa dels giròvags.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any