Música i compromís al Feslloc

  • Torna el Feslloc amb música en català d'arreu del país i un ideari transformador, de l'11 al 13 de juliol a Benlloc

VilaWeb
Pau Benavent
11.07.2019 - 17:00
Actualització: 11.07.2019 - 17:39

Oques Grasses, Xavi Sarrià i el Cor de la Fera, Mireia Vives i Borja Penalba, Pep Gimeno ‘Botifarra’ i Ahmed Touzani són algunes de les propostes destacades i variades del Feslloc, que es fa a aquests dies a Benlloc. Una cita estiuenca de referència que vindica el compromís amb la cultura i la música en català d’arreu del país des que va començar, l’any 2007. A més, és un aparador excepcional de l’efervescència musical valenciana.

Enguany, el Feslloc ha fet un pas més: diu ben alt que és una eina per a la transformació social i amb el lema ‘El festival transformador del País Valencià’ enarbora el seu ideari compromès. Els organitzadors han presentat el manifest ‘Terra, llengua i feminisme’ en què destaquen el desig de ser un festival ruralista i ecologista i la lluita pels drets dels treballadors i reivindiquen una societat realment igualitària i allunyada de la intolerància, entre més causes.

Més de quaranta propostes

De dijous a dissabte, hi ha xerrades per a incitar a la reflexió, concerts i espectacles de molts estils. Actuaran grups novells, emergents i consolidats amb setze presentacions d’àlbums i uns quinze grups encapçalats per dones o amb dones artistes.

Hi ha un escenari per als discjòqueis i les propostes més electròniques, una zona d’acampada on actuaran dos grups novells, l’Auditori, on es fan les actuacions més íntimes, i l’escenari Ovidi, l’espai principal.

Us destaquem algunes de les propostes d’aquesta cita de tres dies:

Per ballar i no parar, amb principis

L’escenari Ovidi acull dos grups convidats i compromesos, els gallecs Dakidarría i els madrilenys Tremenda Jauría, a més d’un reguitzell de bandes del país: els Catarres, Adala & The Same, X-Fanekaes, Ebri Knight, Jazzwoman, els espectacles d’arrel dels Jóvens i Botifarra i Ahmed Touzani.

Dijous, els osonencs Oques Grasses generaran bon ambient amb el seu últim disc, Fans del sol, un còctel de dotze cançons que denoten alegria i recorren estils diversos amb un segell inconfusible: la veu aguda i molt melòdica del cantant, les lletres imaginatives, festives i un pèl descarades i els ritmes encomanadissos, com el de ‘Sta guai’, el pop llatí de ‘In the night’ i el ritme de ‘Més likes’, amb molt de flow.

Divendres, Pupil·les trencarà estereotips amb les seues lletres festives i reivindicatives que inclouen missatges feministes, clars i contundents. Cantaran, entre més, les cinc cançons de l’últim EP, Rímmel, que parlen de les situacions que viuen avui les dones, i els problemes que tenen, amb un esperit combatiu i optimista. D’ençà de la seua aparició, l’any 2014, han entrat fortament al circuit musical. Els seus raps han ajudat a fer visibles les dones, també en la música. D’aquesta manera, s’han sumat a la lluita de fa anys de moltes intèrprets.

Xavi Sarrià presentarà els últims senzills i l’àlbum Amb l’esperança entre les dents, amb l’acompanyament del Cor de la Fera. Una combinació de lletres compromeses i so dur que passa pel reggae, l’ska i el rock amb sonoritats de vent metall, alguns ritmes lents, distorsió i, fins i tot, amb tocs essencials de cordes fregades i d’acordió diatònic. Tot això, amb el compromís que caracteritza la feina del prestigiós cantant d’Obrint Pas.

I dissabte, el Diluvi farà la revolució dels somriures amb el disc Junteu-vos, que segueix la línia amable i combativa dels anteriors discs. Faran cúmbies, reggaes i més amb arrels valencianes, tot barrejant efectes de guitarra i sintetitzador amb el violí, l’acordió diatònic i la bandúrria de la cantant, Flora Sempere.

Propostes de vent fusta, vent metall i percussió

Les propostes de gran format amb base instrumental de vent fusta, vent metall i percussió mereixen atenció especial. Dijous, una xaranga donarà el tret de sortida del festival amb un correbars en què sonaran cançons de moda arranjades i els tradicionals pasdobles, marxes mores i cristianes.

Els valldalbaidins Trocamba Matanusca faran un directe enèrgic amb el seu ‘so de bancal’, balcànic, fet de vents, percussió i baix elèctric: la tècnica musical depurada dels seus membres es posa al servei de la festa. Presentaran A pic i pala, que lliga l’arrel centre-europea amb la mediterrània i conté peces tan divertides com ‘Pa, oli i sal’, una versió de ‘La Tarara’ amb cites del famós ‘Serra de Mariola’, que va popularitzar Paco Muñoz, i ‘El mosquit’, amb tocs de ritme gnawa.

Amb el mateix esperit, les Balkan Paradise Orchestra interpretaran divendres les cançons de K’ataka, com ara el ‘Bolero del lladre’, la versió balcànica de ‘La cançó del lladre’ tradicional, el famós ‘Miserlou‘, ‘Chuperlika’ amb sons electrònics i, segurament, faran ballar tothom amb la versió de la ‘Malaguenya de Barxeta’.

Abans, però, la Borriana Big Band posarà un toc de jazz a cançons emblemàtiques de cantants i grups del país. De ‘Qualsevol nit pot sortir el sol’, de Jaume Sisa, i ‘Camals mullats’, de la Gossa Sorda, a la contundent ‘Lladres’, dels mítics Al Tall.

Tancaran la nit els catorze membres de la Fúmiga. Presentaran els seus últims èxits i les versions que els han convertit en la primera xaranga que entra de ple en el circuit de la música valenciana. Tant toquen ‘La muixeranga‘ i ‘L’estaca‘ de Lluís Llach com cançons pròpies, com ara ‘Mediterrània’, una composició amb elements d’himne capaç d’interpel·lar tothom amb optimisme i energia.

Quatre concerts íntims

L’Auditori de Benlloc serà l’escenari de les propostes de caràcter més íntim i poètiques. Començaran divendres amb Mestres de la paraula, un projecte que inclou poemes de Manel Garcia, Enric Soler, Carles Salvador, Bernat Artola i Miquel Peris, musicats pel compositor Manel Brancal, recitats per l’actor Miquel Àngel Prades i acompanyats amb violí, violoncel i guitarra.

Dissabte, Rebeca Mut cantarà a la condició de dona, al feminisme, a l’estima, a la felicitat i a la vida. Un projecte que naix de resultes d’un moment personal en què va decidir lluitar més per donar veu a les dones, del qual destaca la cançó ‘Dones salvatges’. Farà un acústic acompanyada de Ximo Guardiola, el guitarrista i líder dels incombustibles Owix.

La seguiran Mireia Vives i Borja Penalba amb un tast dels celebrats L’amor fora de mapa i Línies en el cel elèctric. També faran algunes peces del pròxim disc, Cançons de fer camí.

I Clara Peya tancarà els concerts a l’Auditori amb el vuitè treball, Estómac, que passa per l’electrònica, el jazz i el pop mentre cerca desconstruir l’amor romàntic per trobar-ne l’essència més bàsica. Una oportunitat magnífica per a gaudir el directe d’aquesta artista sorprenent, capaç de comunicar emocions úniques aferrada al seu piano, que exprimeix amb vehemència i delicadesa.

Sons electrònics

Cada nit hi haurà electrònica a un escenari situat al recinte principal. Hi actuaran Karlos-K DJ, FX Selektor, Macondo DJ i Nonai Spund + Maluks, projecte musical de quatre dones amb lletres que reivindiquen lluites quotidianes, que passen per la cúmbia, el dance hall i estils electrònics diversos. Al seu torn, Lauder DJ reivindicaran l’empoderament de la dona amb una proposta en col·laboració amb el grup de ball Bloody Riot València.

I DJ Biano tancarà tot el festival, farà ballar tothom amb les seues barreges que inclouen tota mena d’estils electrònics. I és que Biano és un clàssic de l’escena valenciana. Entre més, va ser l’encarregat de subministrar les bases dels Orxata i qui va produir la cançó ‘Les falles seran sempre nostres’, una versió contundent de ‘A les barricades’ amb veu de Rafel Arnal.

Xerrades transformadores i més activitats

El Feslloc ofereix xerrades per a reivindicar la cultura compromesa i debatre sobre qüestions d’actualitat: el fòrum social ‘Terra, llengua i feminisme’.

Divendres, Artur Aparici i Violeta Tena parlaran sobre la terra amb ‘Visca les noves ruralitats’, tot oferint una visió nova de la ruralitat, trencant tòpics i reivindicant-la des de la mateixa gent que la viu. Hi haurà un col·loqui sobre literatura i periodisme musical amb Jordi Sugranyes, Isabel Canet, Carlos Ripollès i Mireia Vives. Per acabar, el fotoperiodista Jordi Borràs i el periodista i activista Miquel Ramos oferiran la conferència ‘L’extrema dreta a casa i a Europa’.

Dissabte hi haurà un taller d’autodefensa no mixt i el debat ‘Obrim fronteres ara’, sobre migrants menors no acompanyats, en què participaran les plataformes Tanquem els CIE, ExMena, el CEAR i l’ONG Open Arms.

A més de tot això, hi haurà el monòleg de la còmica Maria Juan, campionats de bàsquet 3×3, de vòlei, de futbol sala, de frontó a mà per parelles amb les categories masculina, femenina i mixta, i un de petanca. I el quart concurs de microrelats que ha guanyat Clara Cerdà Franco amb Cops de Festa, que parla del sentiment que tenen els assistents al Feslloc.

Un festival acollidor

Any rere any, Benlloc acull amb els braços oberts centenars de joves que omplen de somriures i optimisme carrers, comerços, instal·lacions esportives i culturals. Tot mantenint una convivència enriquidora amb els veïns, que han sabut transformar aquest xicotet poble de la Plana Alta en un aparador musical únic al País Valencià.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any