El govern acaba finalment el contracte amb Ferrovial i engega un nou sistema de rastrejament

  • El secretari general de Salut, Marc Ramentol, diu que no caldrà pagar indemnització perquè una clàusula del contracte indicava que s'extingiria quan comencés la vaccinació

VilaWeb
Redacció
28.12.2020 - 14:20
Actualització: 28.12.2020 - 17:11

El polèmic contracte del Departament Salut amb l’empresa Ferroser, de Ferrovial, per al rastrejament dels contactes positius, s’ha extingit finalment –quan fa mig any que la consellera de Salut, Alba Vergés, va prometre que el rescindiria–, gràcies a una clàusula que permetia d’acabar-lo un cop comencés la vaccinació.

Vergés també ha anunciat que es posava en marxa el sisè programa de salut pública d’ençà del començament de la pandèmia per a reforçar el sistema de traçabilitat. A partir d’ara, els rastrejadors podran posar data a les proves diagnòstiques dels contactes estrets, faran un “cribratge de salut emocional” i hauran d’identificar necessitats socials per a complir bé els aïllaments, entre més.

Segons que ha dit la consellera, “això implica el final del contracte amb Ferroser“, la filial de Ferrovial, a partir del 31 de gener, i permetrà de contractar des de Salut Pública els treballadors que s’encarreguin de la gestió dels contactes estrets de persones amb coronavirus. El nou sistema comptarà amb els més de tres mil treballadors que hi ha ara com ara al circuit de traçabilitat, que han fet més d’1,4 milions de trucades des del mes de juny.

El secretari de Salut, Marc Ramentol, ha explicat que aquest nou programa se centrava en quatre aspectes: la incorporació de nous professionals amb perfil de tècnics de salut pública i gestors administratius; la seva formació; el desplegament i la consolidació de l’eina tecnològica que faran servir i la seva territorialització. “L’objectiu és que el sistema estigui plenament preparat un cop finalitzi el contracte amb Ferrovial”, ha dit Ramentol.

Salut contractarà entre 450 i 700 treballadors nous. La majoria seran professionals del sector administratiu, que formaran grups de vint persones coordinats cadascun per un tècnic en salut pública. El nou sistema comptarà amb els 3.000 treballadors que actualment ja es dediquen a la traçabilitat. Els nous treballadors contractats descarregaran el Servei d’Emergències Mèdiques, en què hi havia integrats els treballadors contractats per Ferroser, de les tasques de traçabilitat de contactes estrets.

Segons Ramentol, la previsió de la Generalitat és disposar d’una bossa de treball per a rastrejadors que es va obrir per a una altra fase del rastrejament. “Això no exclou que tenim un conjunt de professionals que han prestat servei aquests mesos i tenen una experiència útil. Des del departament estudiarem si poden prestar servei, però en un principi farem servir la borsa de treball”, ha dit.

Un contracte polèmic i espinós per al govern

L’anul·lació del contracte amb Ferrovial era una petició reiterada dels professionals sanitaris de Catalunya d’ençà que, el mes de juny proppassat, el Departament de Salut va decidir d’adjudicar a l’empresa Ferroser Servicios Auxiliares –propietat de Ferrovial i amb seu a Madrid– el rastrejament dels contactes de les persones positives de coronavirus. L’adjudicació a dit, amb un valor de 17.690.169,02 milions d’euros, s’empara en la contractació amb caràcter urgent que preveu l’estat d’alarma.

La indignació de col·lectius i associacions com el Col·legi de Metges de Barcelona i el sindicat Infermeres de Catalunya, entre més, van forçar Vergés a comprometre’s pocs dies més tard a rescindir el contracte. El contracte també ha estat polèmic per les denúncies dels treballadors que no podien fer bé la feina, tal com va explicar VilaWeb. Avui, Ramentol ha explicat que no caldrà indemnitzar Ferrovial perquè estava estipulat que el contracte s’acabaria quan comencés la vaccinació.

Així mateix, el secretari de Salut ha defensat la contractació de Ferrovial al juny per la urgència que el requeria. “És un contracte que fins ara ha estat necessari perquè havíem d’incorporar de manera urgent un sistema de rastreig dels contactes estrets”, ha justificat Ramentol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any