La Jonquera rememora els vuitanta anys de l’exili amb una exposició de fotografies publicades per agències internacionals

  • 'A nation in retreat' és formada per vuitanta fotografies històriques

VilaWeb
Redacció
14.02.2019 - 17:00
Actualització: 14.02.2019 - 19:26

Amb motiu de la commemoració dels vuitanta anys de l’exili republicà, s’ha inaugurat fa poc l’exposició ‘A nation in retreat’, al Museu del Memorial de l’Exili de la Jonquera. Presenta vuitanta fotografies històriques publicades per diverses agències internacionals que van ser preses a la duana durant els mesos de gener i febrer del 1939. L’objectiu és explicar la mirada que aquestes agències tenien de l’exili, a més de fer visibles els moments de la fugida dels republicans que passaven cap a la Catalunya Nord.

A la fi del mes de gener del 1939, després de la caiguda de la ciutat de Barcelona a les mans dels franquistes, les autoritats franceses van decidir d’obrir la duana i deixar passar els centenars de milers de republicans que fugien nord enllà. En menys d’un mes, algunes poblacions de Catalunya Nord van acollir l’arribada en massa de gairebé 475.000 refugiats. Fou una catàstrofe humanitària sense precedents que mitjans de comunicació d’arreu es van encarregar de cobrir.

‘Es calcula que gairebé 135 periodistes de mitjans internacionals van ser acreditats’, explica el comissari de la mostra, Eric Forcada, historiador i activista cultural de Perpinyà. Bona part de les instantànies que s’hi exhibeixen formen part del seu fons personal. La mostra –indica– ha estat concebuda com un repàs cronològic dels primers dies de l’obertura de la duana, entre el 29 de gener i el 10 de febrer de 1939. La major part de les vuitanta imatges exposades pertanyen a agències de notícies com ara France Presse, Associated Press, Wide World Photo for The New York Times, ACME.

Deu anys del Museu del Memorial de l’Exili

‘A nation in retreat’ s’escau en el desè aniversari del Museu Memorial de l’Exili. D’ençà que fou inaugurat, hi han passat més de 165.000 visitants, en bona part alumnes de secundària. Precisament la col·laboració amb centres formatius és un dels aspectes clau de l’equipament. També ha estat molt important la col·laboració amb la Universitat de Girona i la Càtedra Walter Benjamin. En aquests deu anys de vida el centre ha rebut més d’una vuitantena d’exposicions de tota mena relacionades amb l’exili.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any