Experts demanen a The Lancet una investigació sobre la gestió espanyola de la crisi de la covid-19

  • Argumenten que l'estat és un dels més afectats i que cal identificar totes les errades en la gestió abans de fer front a una segona onada d'infeccions

VilaWeb
Redacció
07.08.2020 - 08:34
Actualització: 08.08.2020 - 01:32

Diversos experts en salut pública i epidemiòlegs han publicat una carta a la revista The Lancet en el qual reclamen una investigació independent sobre la gestió de la crisi de la covid-19 que ha fet l’estat espanyol, ja que ha estat un dels països que ha registrat ‘una de les majors taxes de mortalitat per la covid-19 del món’. Així mateix, lamenten l’alt nombre de contagis entre el personal.

Per explicar aquesta situació, els experts contemplen diversos factors: sistemes de vigilància epidemiològica deficients, escassa capacitat diagnòstica, manca d’equips de protecció individual, retard en la presa de decisions, alta mobilitat poblacional, manca de coordinació entre la Moncloa i la resta de governs, o la manca de mitjans i preparació a les residències geriàtriques.

Per això, els experts argumenten que una investigació independent i externa és necessària per ‘poder identificar els elements que han propiciat tan adversos’, de manera que l’estat pugui estar més ben preparat de cara a una segona onada d’infeccions de la covid-19 o una altra pandèmia.

A més a més, demanen que la investigació —l’OMS i Suècia s’hi sotmetran— contempli la presa de decisions, les capacitats dels sistemes d’informació, els recursos humans i financers, la infraestructura disponible, l’accés a serveis diagnòstics i de tractament o el paper de la investigació en la resposta a la crisi sanitària.

Els signants de la carta són: Alberto García-Basteiro, Carlos Álvarez-Dardet, Alex Arenas, Rafael Bengoa, Carme Borrell, Margarida De la Vall, Manuel Franco, Montse Gea-Sánchez, Juan Jesús Gestal Otero, Beatriz González López Valcárcel, Ildefonso Hernández, Joan Carles March, José M Martin-Moreno, Clara Menéndez, Sergio Minué, Carles Muntaner, Miquel Porta, Daniel Prieto-Alhambra, Carme Vives Cases, Helena Legido-Quigley.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any