“És pura especulació”: diversos experts critiquen l’estudi espanyol que avala de posar una dosi de Pfizer després d’una d’AstraZeneca

  • Daniel Prieto-Alhambra, Salvador Macip i Oriol Mitjà lamenten que l'estudi hagi estat mal dissenyat i que tingui una mostra massa petita per a extreure'n conclusions vàlides

VilaWeb
Redacció
19.05.2021 - 08:42
Actualització: 19.05.2021 - 12:13

Diversos experts han alçat la veu contra l’estudi de l’Institut de Salut Carlos III que considera segur d’aplicar una segona dosi de Pfizer als vaccinats amb AstraZeneca en la primera dosi. Lamenten que l’estudi sigui un exemple de mal disseny i recorden que la mostra –d’uns sis-cents individus– és massa petita per a extreure’n conclusions vàlides. Així mateix, recorden que l’Agència Europea de Medicaments ha recomanat d’aplicar les segones dosis d’AstraZeneca, perquè els beneficis sobrepassen amb escreix l’impacte de possibles efectes secundaris.

La població menor de seixanta anys vaccinada amb AstraZeneca rebrà una segona dosi de Pfizer 

Un dels primers a expressar el descontentament ha estat el catedràtic de fàrmaco-epidemiologia de la Universitat d’Oxford Daniel Prieto-Alhambra, que ha qualificat les conclusions de l’estudi de “pura especulació”. A més, critica la mostra, perquè diu que amb sis-cents pacients no es pot determinar que aplicar una segona dosis de Pfizer sigui eficaç i segur. “És una bogeria perquè aquest assaig no té la potència per a mirar ni eficàcia, ni seguretat”, afegeix.

“Dir que una barreja de vaccins és segura amb una mostra de 600 pacients (només 400 d’exposats) demostra un desconeixement increïble de com s’estudia la seguretat dels vaccins”, afegeix. I assenyala que la fase 3 dels assaigs clínics dels vaccins es va fer amb més de 30.000 voluntaris.

D’una altra banda, l’investigador de la Universitat de Leicester Salvador Macip ha assegurat que posar una segona dosi del vaccí d’AstraZeneca és segur i eficaç. Lamenta que el Ministeri de Sanitat espanyol hagi decidit d’aplicar una dosi de Pfizer als ciutadans menors de seixanta anys que n’hagin rebut una d’AstraZeneca. “L’estudi, per disseny, no permet rebre les conclusions que diuen”, critica.

Finalment, l’infectòleg Oriol Mitjà ha demanat explicacions a la ministra de Sanitat espanyola, Carolina Darias. “Seria tan amable de fer públics els arguments pels quals han decidit d’administrar Pfizer?”, ha escrit a Twitter. I ha recriminat que l’estudi de l’Institut de Salut Carlos III “no respon a la qüestió sobre els efectes adversos greus de la combinació [de vaccins]”.

A més, Mitjà remarca que l’EMA recomana d’administrar la segona dosi d’AstraZeneca, perquè “és molt segura” si la primera dosi no ha generat reaccions greus. Sobre això, assenyala que la mostra que avala aquesta afirmació són vuit milions de vaccinats a la Gran Bretanya. “Sobre la combinació d’AstraZeneca i Pfizer no se sap si pot tenir efectes adversos greus”, afegeix.

Mitjà també diu que països com Alemanya o França, que també han optat per aplicar la combinació de vaccins, encara no han publicat dades sobre efectes adversos. “Les dades de combinació a curt termini no són encoratjadores perquè augmenten el risc d’efectes adversos lleus del 10% [en un conjunt complet del mateix vaccí] al 40%”, conclou.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any