L’Agència Catalana del Consum ha obert expedients sancionadors als portals immobiliaris Fotocasa, Habitaclia, Idealista, Pisos.com i Yaencontré per no incloure en els seus anuncis l’índex de referència dels preus de lloguer de la Generalitat.

Aquest índex permet de conèixer el preu mitjà del metre quadrat de lloguer d’un habitatge situat en una zona i unes característiques concretes. Segons ha informat el departament d’empresa i Coneixement, aquest índex “ha de constar en totes les ofertes i publicitat que incloguin els preus de lloguer, tal com estableix la Llei 11/2020 de mesures urgents en matèria de contenció de rendes”.

Aquesta norma també fixa topalls en uns seixanta municipis declarats “àrees de mercat d’habitatge tibant”, on el preu del lloguer no pot augmentar pel que fa al contracte anterior, ni pot superar l’índex de referència en aquells contractes nous d’habitatges destinats a residències permanents.

A part de les inspeccions iniciades al desembre, l’Agència Catalana del Consum ha rebut dues-centes quaranta-vuit denúncies d’ençà de l’entrada en vigor de la norma per anuncis publicats en portals que no informaven del preu de renda segons l’índex de referència o que no incloïen el preu del lloguer anterior.

És obligatori mostrar aquesta informació per a tots aquells habitatges que han estat llogats en els últims cinc anys. Les sancions als portals immobiliaris podrien arribar fins als deu mil euros.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.