Eurodiputats socialistes italians denuncien a Metsola el menyspreu espanyol a Sassoli

  • Set eurodiputats critiquen en una carta que la JEC hagi "denigrat" l'ex-president del Parlameu Europeu per haver reconegut Puigdemont, Ponsatí, Comín i Solé

VilaWeb
Sassoli, en una fotografia d'arxiu. Imatge: EFE.
Redacció
09.11.2022 - 13:44
Actualització: 09.11.2022 - 16:30

Set eurodiputats italians del grup socialista ha enviat una carta contundent a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, en què denuncien el menyspreu de la Junta Electoral espanyola (JEC) a l’ex-president de la cambra, el traspassat David Sassoli, per haver permès que Puigdemont, Comín i Ponsatí fossin eurodiputats després de la sentència del TJUE sobre el cas Junqueras. I també per haver permès posteriorment que Jordi Solé ocupés la vacant de Junqueras sense haver jurat la constitució espanyola.

“Estem profundament astorats pel llenguatge i el to amb què un cos oficial de l’administració electoral espanyola ha denigrat la tasca de l’ex-president del Parlament Europeu David Sassoli”, comença dient el text a què ha tingut accés VilaWeb. I recorda: “Tots som conscients que l’ex-president Sassoli va actuar en ple compliment de la llei a l’hora d’aplicar, immediatament i fil per randa, la sentència del TJUE del 19 de desembre de 2019 (C-502-19), tot respectant els rols de les institucions i evitant cautelosament d’entrar al cor del debat.”

Tot seguit, la carta pren un to molt contundent contra la resposta de la JEC al requeriment de Metsola sobre l’estat dels eurodiputats independentistes: “Expressem la indignació per l’intent de faltar a la memòria del nostre antic col·lega David Sassoli. Atès que heu jurat defensar-ne l’honor i la memòria, us instem a continuar fent-ho fins i tot contra la Junta Electoral Central (JEC) del Regne d’Espanya, que intenta d’instrumentalitzar la tasca i el llegat d’un gran europeu com és David Sassoli.”

I acaba dient: “Rebutjar amb fermesa actes com aquests és un deure no solament per a la memòria de David Sassoli sinó també per a la integritat i el prestigi del Parlament Europeu.” La carta la signen els eurodiputats Massimiliano Smeriglio, Brando Benifei, Franco Roberti, Pietro Bartolo, Elisabetta Gualmini, Camilla Laureti i Alessandra Moretti.

En una piulada publicada aquesta tarda, el president Puigdemont ha reivindicat la figura de Sassoli arran de la carta dels eurodiputats italians. “El president Sassoli va ser un gran demòcrata i un gran europeista. No li calia compartir el nostre projecte polític per protegir els nostres drets amb la màxima convicció, també en defensa del Parlament Europeu. Per això em dol que institucions espanyoles ataquin la seva memòria”, ha escrit.

La JEC no atén la demanda de Metsola

La carta al·ludeix a la resposta de la JEC a la demanda de Metsola, que la setmana passada va exigir per carta a aquest organisme que li fes arribar la llista dels cinquanta-nou eurodiputats que corresponen a la circumscripció espanyola. D’ençà del començament de la legislatura, la JEC només va informar de cinquanta-cinc dels eurodiputats electes, deixant de banda en aquell moment Carles PuigdemontToni Comín i Oriol Junqueras, i, després, també Clara Ponsatí (que va entrar després del Brexit) i Jordi Solé (que va cobrir la vacant de Junqueras).

La JEC, tanmateix, no atengué la demanda i respongué que aquests quatre eurodiputats no podien tenir tal consideració perquè no havien jurat la constitució espanyola, i criticà l’anterior president del Parlament Europeu, el traspassat David Sassoli, per haver-los obert la porta després de la sentència de TJUE del desembre del 2019 sobre Junqueras. 

Aquella decisió ja suscità aleshores tensions importants amb els eurodiputats espanyols a la cambra. Segons que explicà aleshores Jean Quatremer, periodista de Libération, l’eurodiputada espanyola i portaveu del grup socialista a la cambra, Iratxe García, va irrompre al despatx de Sassoli i va exigir-li de males maneres que no obligués les autoritats espanyoles a complir la sentència del TJUE. “No ho pots fer, això, a Espanya! T’adones què ets a punt de fer?”, bramà García, que en un atac de ràbia va llençar a terra els papers que hi havia al despatx del president d’aleshores.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any