L’Eurocambra no preveu celebrar abans de l’estiu les audiències pels suplicatoris de Puigdemont, Comín i Ponsatí

  • Al comitè d'Afers Jurídics veuen difícil que les vistes es facin abans de finals de juliol, segons diverses fonts

VilaWeb
ACN
03.06.2020 - 19:00

El Parlament Europeu no preveu celebrar abans de l’estiu les audiències pels suplicatoris dels eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Segons asseguren diverses fonts parlamentàries a l’ACN, al comitè d’Afers Jurídics de l’Eurocambra veuen difícil que les vistes es facin abans de finals de juliol. La crisi de la covid-19 ha frenat l’activitat d’aquest comitè en els darrers mesos i de retruc, les peticions per aixecar la immunitat als tres eurodiputats de JxCat que Espanya reclama extradir per sedició. A principis de maig el comitè d’Afers Jurídics va decidir finalment fusionar el suplicatori de Ponsatí amb el de Puigdemont i Comín.
La decisió s’havia ajornat dos mesos perquè les darreres dues reunions del comitè s’havien cancel·lat per la covid-19.

Si a principis d’any quan no hi havia cap crisi sanitària algunes veus esperaven que la institució aixequés la seva immunitat europarlamentària com a molt d’hora a finals de maig o al juny, ara que les audiències van amb retard, difícilment el ple de la cambra votarà sobre aquesta qüestió abans de la tardor.

Procediment

L’eurodiputat ultraconservador i nacionalista búlgar, Angel Dzhambazki, és el ponent de l’Eurocambra pel suplicatori contra Puigdemont i Comín. Membre del Moviment Nacional Búlgar, socis de govern del primer ministre Boyko Borisov, Dzhambazki exerceix com a eurodiputat per segona legislatura consecutiva i forma part del grup dels Conservadors i Reformistes Europeus (ECR, per les seves sigles en anglès). Vox i els nacionalistes flamencs de l’N-VA també són membres d’aquest grup parlamentari.

El ponent del suplicatori és l’encarregat de redactar la proposta d’aixecar o no la immunitat. Segons el reglament de l’Eurocambra, l’afectat tindrà l’oportunitat de ser escoltat pel comitè en una audiència i de presentar la documentació que cregui rellevant. Un cop passada aquesta audiència el comitè haurà de decidir sobre la proposta que se sotmetrà després a una votació per majoria simple al ple.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any