SEATTLE (WASHINGTON, EUA) 19 (Reuters/EP)

Dos policies van matar el diumenge a Seattle una dona negra que els va amenaçar amb un ganivet al seu apartament. Membres de la família de la víctima ja havien advertit de la seva creixent deterioració mental. Els agents han estat apartats del servei.

Els dos agents van disparar a Charleena Lyles dins del seu apartament, al qual havien acudit després d’un avís de robatori. Hi havia diversos nens a l’habitatge, però no van resultar ferits, segons ha informat la Policia.

“No hi ha cap motiu perquè la disparessin davant dels seus fills”, ha declarat Monica William, germana de la víctima. “Tenia problemes de salut mental que ningú va tenir en compte”, ha explicat a la premsa fora de l’edifici.

El 5 de juny, Lyles va ser arrestada per amenaçar agents de la Policia amb unes tisores de cuina dins del seu apartament, petit i abarrotat, segons l’informe policial presentat en el Tribunal Municipal de Seattle. Va ser alliberada el 15 de juny després de deu dies a la presó del comtat de King.

En aquest primer incident, Lyles va dir als policies que eren “dimonis i membres del Ku Klux Klan”, segons els informes. No obstant això, un dels agents va aconseguir convèncer la dona que tirés les tisores a terra i va ser arrestada. El mateix document recull que familiars de la víctima van declarar que la seva salut mental estava patint una sobtada deterioració i que mai havia tingut aquest tipus de comportaments.

La Policia no ha revelat si els agents que van disparar a Lyles el diumenge són els mateixos que la van arrestar la primera vegada, ni si el cos de Policia havia rebut algun entrenament o indicacions de com actuar amb persones amb malalties mentals o en casos de crisis domèstiques.

“Atorgar algun tipus d’informació presentaria un risc per als agents”, ha comunicat la portaveu de la Policia, que ha al·legat que les respostes han de donar-les els mateixos policies involucrats. Els dos agents seran suspesos de les seves funcions fins que el Departament esclareixi l’ocorregut, ha dit la Policia.

La Policia de Seattle porta des del 2012 implementant reformes per abordar el que les investigacions del Departament de Justícia dels Estats Units consideren un ús generalitzat de violència excessiva contra persones amb malalties mentals o sota els efectes de les drogues. Els estudis mostren també pràctiques discriminatòries.

Diverses persones es van reunir a les portes de l’edifici d’apartaments el diumenge al matí en homenatge a Lyles, com mostren les fotografies publicades per mitjans locals.

En diverses cadires s’han col·locat imatges de la víctima i dels seus fills amb eslògans de “Black Lives Matter” (“La de vida dels negres importa”), un moviment de protesta contra les morts de negres desarmats a mans de la Policia en diferents ciutats dels Estats Units.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]