Un estudi demostra que els antiretrovirals aturen la transmissió de la sida

  • Es tracta d'una investigació europea amb participació catalana que ha estudiat prop de 80.000 actes sexuals de 800 parelles gais durant dos anys

VilaWeb
ACN
03.05.2019 - 11:29
Actualització: 03.05.2019 - 11:30

El risc de transmissió sexual del virus de la sida és nul en aquells portadors que prenen antiretrovirals i tenen una càrrega indetectable de la malaltia. És la principal conclusió d’un estudi europeu que confirma els vaticinis d’un estudi anterior, en els quals han participat l’IrsiCaixa i la Fundació Lluita contra la Sida. En la recerca s’han analitzat durant dos anys 76.000 actes sexuals sense protecció de gairebé 800 parelles gais en les quals un dels dos membres estava infectat però la càrrega viral era indetectable gràcies als tractaments. En cap cas, aquests afectats han infectat la seva parella.

El tractament contra el VIH ha evolucionat fins a nivells insospitats fa uns anys. Actualment es disposa d’una bateria de més de trenta fàrmacs per combatre el virus, fruit de la combinació de vint-i-tres principis actius. Aquesta millora fins i tot ha permès que l’esperança de vida de les persones amb VIH sigui similar a la de la població seronegativa. Tot i això, malgrat els avenços científics i la cronicitat de la malaltia, l’estigma social segueix sent molt present. Un dels principals motius de rebuig és la por a la infecció, en la majoria de casos originada pel propi desconeixement.

L’estudi Partner 2, que ha publicat aquest divendres a la revista ‘The Lancet’, aporta una important eina per lluitar contra la discriminació i demostra que en les persones sota tractament i amb una càrrega viral indetectable, el risc de transmissió sexual del VIH és nul. El treball ha realitzat el seguiment durant dos anys de 782 parelles gais serodiscordants, és a dir, en les què només un dels seus membres té el VIH, que han realitzat un total de 76.000 actes sexuals sense fer servir preservatiu ni un mètode de prevenció addicional. Durant aquest temps, només s’han diagnosticat 15 noves infeccions dins del grup, però cap d’elles estava vinculada amb la parella seropositiva en tractament i per tant estarien lligades a relacions amb altres persones.

L’estudi, liderat pel University College de Londres i la Universitat de Copenhaguen, ha implicat a setanta-cinc centres de catorze països d’Europa. Els investigadors han pogut confirmar que les quinze noves infeccions detectades no van ser dins de les parelles mitjançant proves genètiques del virus, a través de les quals es pot traçar l’origen de la infecció. ‘Aquest fet proporciona evidències sòlides de que el risc de transmissió del VIH en parelles homosexuals a través del sexe sense condó quan la càrrega viral està suprimida és zero’, afirma Pep Coll, metge i investigador de la Fundació Lluita contra la Sida, BCN Checkpoint i IrsiCaixa, impulsat conjuntament per La Caixa i el Departament de Salut. ‘Per tant, Partner 2 confirma que el tractament del VIH és una valuosíssima eina de prevenció’, afegeix. Segons Coll, ‘aquesta informació no només és vital per informar sobre la profilaxi del VIH, sinó que proporciona proves sòlides per ajudar a trencar l’estigma que encara porta associat’.

Per tal d’assolir els nivells indetectables, normalment es requereixen uns sis mesos de teràpia antiretroviral, depenent dels fàrmacs empleats, i és imprescindible que el tractament no s’interrompi mai. Tanmateix, aquesta supressió viral s’ha de controlar amb regularitat per tal de garantir un bon estat de salut de les persones en tractament, així com els beneficis implícits per a la salut pública, ja que es trenca la cadena de transmissió del VIH.

‘Tot plegat –afirma Coll–, dóna suport al missatge de la campanya U = U (indetectable igual a intransmissible, per les seves inicials en anglès) i reforça els beneficis de fer-se la prova periòdicament i començar el tractament tan aviat com sigui possible’.

Una eina addicional per frenar l’epidèmia

Aquestes dades se sumen a les de l’estudi Partner 1, publicat el 2016 i en el qual també hi van participar la Fundació Lluita contra la Sida i IrsiCaixa, ambdós amb seu a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, i BCN Checkpoint, situat al centre de la capital catalana. En aquell cas, en més de 58.000 relacions sexuals sense preservatiu no es va produir cap transmissió del VIH. Tot i així, la força estadística dels resultats no era suficient per a poder treure conclusions sobre el valor preventiu del tractament antiretroviral en homes gais, bisexuals i homes que practiquen sexe amb homes, o per a les relacions sexuals anals, com sí ho va ser per a la penetració vaginal.

‘En l’anàlisi de molts milers d’actes sexuals no s’ha detectat cap transmissió del virus quan la persona seropositiva està suprimida viralment, és a dir, que té menys de cinquanta còpies del VIH per mil·lilitre de sang o nivells indetectables’, explica Ferran Pujol, director de BCN Checkpoint. Tot i així, recorda que ‘quan es desconeix l’estat serològic de l’altra persona o la seva càrrega viral, com podria ser el cas de parelles sexuals esporàdiques, és recomanable fer servir algun tipus de protecció. En aquest sentit, la medicació preventiva, coneguda com a PrEP, també ha demostrat ser del tot eficaç per evitar la infecció pel VIH’.

Finalment, Jose Muñoz-Moreno, psicòleg de la Fundació Lluita contra la Sida, subratlla que ‘aquest coneixement pot apoderar les persones que viuen amb el VIH. Saber que no poden transmetre el virus per via sexual els dona més seguretat a l’hora d’iniciar noves relacions i també prenen consciència sobre si mateixos com a agents importants de prevenció en la reducció de l’epidèmia’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any