La pluja intervé en l’incendi de Venta del Moro i deixa respirar els serveis d’extinció

  • Centenars d’efectius dels bombers i catorze unitats aèries treballen per contenir el foc, que ha cremat unes 1.300 hectàrees

VilaWeb
Redacció
05.07.2022 - 08:20
Actualització: 05.07.2022 - 22:59

La pluja ha intervingut en l’incendi forestal a Venta del Moro (Plana d’Utiel-Requena) i ara com ara el dispositiu d’extinció avalua com ha afectat l’evolució del foc. L’inspector en cap del Consorci de Bombers de València i cap de l’operatiu que treballa en l’extinció de l’incendi, José Miguel Basset, ha dit que encara valoren com ha afectat la pluja que ha obligat a aturar les tasques d’extinció dels mitjans aeris i terrestres.

El cap de l’operatiu afirma que ara com ara l’incendi no té flama i els mitjans estan molt ben distribuïts als punts on hi ha més risc. Ahir a la tarda semblava estabilitzat, però va revifar. El foc, actiu d’ençà de diumenge a la tarda, ha arribat a la reserva natural de les Gorges de Cabriol, espai que forma part d’una reserva de la biosfera de la Unesco.

L’incendi ha cremat unes 1.300 hectàrees, cosa que el fa el més greu de la temporada al País Valencià i un dels més importants de l’any al país. Ara com ara no ha calgut fer evacuacions preventives, si bé gran part dels residents del municipi veí de Casas de Moya han decidit d’abandonar les seves cases per voluntat pròpia.

Centenars d’efectius dels bombers valencians i la Unitat Militar d’Emergències (UME), a més de catorze unitats aèries, treballen per contenir el foc, juntament amb les desenes d’agents i els cinc avions del Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis Forestals de Castella-la Manxa. Durant la nit han continuat treballant-hi deu unitats dels Bombers Forestals de la Generalitat, i quatre dotacions i cinc brigades dels Bombers de València.

La previsió, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), és que continuï bufant vent de l’est durant el matí a la zona de l’incendi amb una velocitat mitjana de 15 a 20km/h. Segons les últimes dades ofertes ahir a la nit, l’incendi està “desbordat.” Ara com ara es treballa fonamentalment en dos fronts, un al flanc dret del perímetre i un altre orientat a l’esquerra, en direcció a la reserva natural de les Gorges del Cabriol.

La presidenta del consorci de Bombers de València, Maria Josep Amigó, ha explicat aquesta nit que l’incendi estava més tranquil que durant el dia, quan després d’haver-lo donat per controlat va revifar per la bufada del vent de ponent i la baixada de la humitat relativa. Ara bé, de cara avui defineix com a “inesperades” les previsions perquè la meteorologia podria no acompanyar l’extinció.

L’inspector en cap del consorci, José Miguel Basset, ha explicat que han hagut de donar al foc categoria 2 en l’escala de magnitud de l’incendi, i han demanat la col·laboració de la Unitat Militar d’Emergències (UME) i dels mitjans de Castella – La Manxa.

El nivell 2 d’alerta del PEIF s’estableix quan una situació d’emergència causada per un o diversos incendis forestals que en la seva evolució previsible poden afectar greument a béns no forestals i afectar greument a la població, per a l’extinció de la qual pot ser necessari incorporar mitjans extraordinaris.

Ahir el president de la Generalitat, Ximo Puig, es va desplaçar a Venta del Moro, on es troba el comandament avançat.

L’origen de l’incendi ha estat un llamp en una tempesta seca. La columna de fum que causa l’incendi s’expandeix gairebé 350 quilòmetres cap al nord-est, passa per sobre de les Illes Columbretes, sobrepassant-les gairebé cent quilòmetres i es troba a la vora de Mallorca.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any