Espot qualifica de “caça de bruixes infundada” la proposta d’Unides Podem de considerar Andorra paradís fiscal

  • El cap de govern assegura que s'ha intercanviat informació fiscal amb 95 estats

VilaWeb
Europa Press
03.02.2021 - 22:36

El cap de govern d’Andorra, Xavier Espot, ha respost al plantejament formulat per Unides Podem d’incloure el Principat al llistat espanyol de paradisos fiscals qualificant-ho de “caça de bruixes infundada”. Així ho ha manifestat en conferència de premsa per presentar els principals acords del consell de ministres d’avui a preguntes dels periodistes, assegurant que es mira la proposta amb “preocupació i molt neguit”, encara que considera que no prosperarà.

Espot considera que la proposta “parteix d’una premissa falsa” i ha recordat que el Principat ha treballat durament per deixar les llistes de paradisos fiscals i que compleix amb els tres principis bàsics per no ser considerat com a tal: transparència i intercanvi d’informació, lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme, i l’homologació internacional amb un marc fiscal complet.

Transparència i homologació

D’aquesta manera, el cap de govern ha defensat que el país compleix amb els sistemes implementats per l’Organització d’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) d’intercanvi d’informació fiscal. Ha recordat que en l’avaluació del 2019 l’OCDE va qualificar Andorra com un estat “molt complidor” i ha informat que s’han respost prop de 500 demandes d’informació amb sol·licitud prèvia, la meitat provinents de l’estat espanyol, segons que ha detallat Espot.

Així mateix, durant el 2020 s’ha intercanviat informació de manera automàtica amb 95 estats; es tenen signats 24 convenis d’intercanvi d’informació fiscal i vuit per evitar la doble imposició, entre els quals hi ha el signat amb l’estat espanyol.

Quant a la lluita contra l’emblanquiment de capitals, Espot ha defensat que es compleixen les recomanacions del Grup d’Acció Financera Internacional (GAFI) i que el país se sotmet a les avaluacions periòdiques del Moneyval, en les quals reben qualificacions de “molt complidor”. Espot ha afegit que Andorra té “tipificat el delicte fiscal d’acord amb els estàndards més exigents” i un marc fiscal complet i homologable, com demostra el fet que s’han signat convenis de no doble imposició.

Més enllà de la competitivitat fiscal

Espot ha manifestat que hi ha altres estats d’Europa que són competitius fiscalment i que capten l’interès d’empreses multinacionals i grans riqueses. En aquest sentit, ha plantejat la pregunta de si la iniciativa d’Unides Podem “pretén asfixiar econòmicament i socialment el país”, i ha recordat que els estats no viuen en autarquia.

Així mateix, ha afirmat que Andorra suposa un pol econòmic en una “zona deprimida” i que la mesura perjudicaria molts ciutadans espanyols, tant als quals viuen al Principat com als de les zones frontereres. Per acabar, Espot ha opinat que els ciutadans que decideixen residir a Andorra ho fan per un “cúmul” de raons, més enllà de la competitivitat fiscal d’Andorra.

D’aquesta manera ha assenyalat l’alt nivell de seguretat ciutadana, la qualitat del sistema sanitari, la possibilitat d’escollir entre tres sistemes educatius públics i gratuïts –l’andorrà, l’espanyol i el francès– i l’entorn natural privilegiat. Així, el cap de govern ha conclòs afirmant que “Andorra és un país seriós, lleial i complidor”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any