TSJC: esperem respostes “cautelaríssimes”

  • "Què diria si algú com jo mateixa afirmés que ni a vostè, ni a la sala contenciosa administrativa del TSJC, ni al conjunt de les sales del TSJC els importa un rave el que dictamini la UE amb relació a les llengües perquè fan prevaldre l’espanyol, llengua 'de destino en lo universal'?"

VilaWeb
Montserrat Cortès
08.06.2021 - 23:31
Actualització: 09.06.2021 - 08:02

A l’atenció de Javier Aguayo Mejía, president de la sala contenciosa administrativa del TSJC i president de la secció 5a del TSJC, així com als cinc magistrats signants que l’acompanyen en les “cautelaríssimes”:

A menys de 24 hores de començar la selectivitat d’enguany, la secció 5a de la sala contenciosa administrativa del TSJC que vostè presideix va manar que tots els estudiants havien de poder triar en quina llengua volien respondre les proves. I jo li demano que em respongui les següents preguntes:

1. Quantes sentències i interlocutòries ha dictat la sala contenciosa administrativa del TSJC en català o aranès mentre vostè n’ha estat president? Quins són els percentatges de les llengües –català, aranès i castellà– de les interlocutòries i sentències que ha signat com a president de la secció 5a? M’atreveixo a dir que es mouen entre el 0% i l’1%.

2. Quin criteri ha mogut la secció 5a de la sala contenciosa administrativa del TSJC a emetre aquest dictamen a menys de 24 hores de començar les proves de selectivitat?

3. Sap que un mandat com el que va signar ahir –a menys de 24 hores de començar la selectivitat– és materialment impossible de ser atès? Coneix el funcionament de la seva pròpia administració?

4. Què saben vostès del funcionament de les llengües minoritàries des d’un punt de vista sociològic? Què saben vostès de les llengües des del pla cognitiu? (Ens oferim a fer-los algunes sessions.)

5. Saben quin va ser el debat que es va produir en el món educatiu i entre els professionals perquè als anys 80 s’anés implementant el model educatiu d’escola catalana?

6. Coneixen les dades d’ús i de transmissió de les llengües a Catalunya?

7. Què dirien a un professional de les llengües que els digués que les llengües són font de coneixement i que ens ajuden a entendre com funciona la ment humana?

8. Què respon a la pregunta de si l’administració de justícia no para prou atenció a la Carta Europea de les Llengües Minoritàries?

9. Què diria si algú com jo mateixa afirmés que ni a vostè, ni a la sala contenciosa administrativa del TSJC, ni al conjunt de les sales del TSJC els importa un rave el que dictamini la UE amb relació a les llengües perquè fan prevaldre l’espanyol, llengua “de destino en lo universal”?

10. En definitiva, s’han aturat mai de la vida a pensar què aporten les llengües a la Humanitat? Si no ho han fet encara, ja fan tard.

 

Montserrat Cortès i Colomé
Facultat de Psicologia de la UB
Membre del Grup d’Estudis de Llengües Amenaçades (GELA)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any