Sánchez refusa de ratificar la Convenció Internacional per a la Protecció dels Drets dels Treballadors Immigrants

  • La Moncloa no accepta la petició d'una desena de països en l'examen de drets humans de l'ONU

VilaWeb
ACN
07.07.2020 - 17:01
Actualització: 07.07.2020 - 17:40

L’estat espanyol ha refusat de ratificar la Convenció Internacional per a la Protecció dels Drets dels Treballadors Immigrants, tal com havien exigit una desena de països en l’examen de drets humans de les Nacions Unides. De les més de 270 recomanacions fetes, la Moncloa s’ha negat a acceptar-ne deu, entre les quals la que reclamava la signatura d’aquest conveni, que encara no ha ratificat cap país de la Unió Europea. ‘L’estat espanyol s’ha mostrat sensible en tot moment a les garanties dels treballadors immigrants al nostre país’, ha dit l’executiu de Pedro Sánchez, defensant que els seus drets ja estaven garantits a la legislació espanyola.

La discriminació i la situació dels immigrants van ser unes de les principals preocupacions sobre els drets humans a l’estat espanyol expressades pels estats a l’examen de l’ONU, especialment amb relació als menors no acompanyats, els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) i l’accés a la protecció internacional.

La Convenció Internacional per a la Protecció dels Drets dels Treballadors Immigrants va entrar en vigor el 2003 però no ha estat ratificada per cap país de la Unió Europea ni els Estats Units. De fet, la majoria dels signants són els estats d’origen dels immigrants que reclamen, de fa dècades, més protecció als seus ciutadans.

Pel que fa als CIE, el govern de Pedro Sánchez ha refusat diverses peticions per a eliminar la detenció dels immigrants irregulars. ‘El seu internament als CIE es produeix exclusivament quan hi ha una perspectiva de retorn’, defensa. A més, diuen que els immigrants ‘no són detinguts’ i que ‘la filosofia que inspira el funcionament dels CIE es basa en la transparència’. ‘Els CIE són centres públics administratius de privació de llibertat, però no són institucions de caràcter penitenciari’, diuen.

El govern espanyol també diu que un sol·licitant d’asil ‘no pot ser privat de la seva llibertat ambulatòria’ en un CIE. Tanmateix, una recent sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) alertava justament Espanya pel tancament en un CIE d’una desena de potencials refugiats a final del 2019 perquè no hi havia espai en centres humanitaris.

Es nega a canviar l’edat per a casar-se

El govern de Pedro Sánchez no es planteja d’augmentar l’edat mínima per a contraure matrimoni als 18 anys, tal com li reclamava un país. L’executiu espanyol no ho veu necessari pel ‘baix percentatge’ de matrimonis entre els 16 i els 18 anys i perquè el codi penal ja recull com a delicte el matrimoni forçat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any