El dia que Espanya va maniobrar contra un avió presidencial per capturar Snowden

  • L'estat espanyol, Portugal, Itàlia i l'estat francès van forçar l'aterratge d'Evo Morales l'any 2013

VilaWeb
Redacció
26.05.2021 - 01:50

Aquesta setmana hi ha hagut polèmica per l’actuació de Bielorússia, que, amb un avió de guerra, ha desviat un vol comercial cap a Minsk per detenir l’opositor Roman Protossévitx. L’avió, de Ryanair, duia cent passatgers i feia la ruta entre Atenes i Vílnius.

Malgrat les diferències, el cas té paral·lelismes amb un escàndol del 2013, quan quatre estats europeus van forçar el president de Bolívia d’aleshores, Evo Morales, a desviar la seva ruta i restar tretze hores a Viena. Tot plegat, per les sospites que l’ex-analista de la CIA Edward Snowden anés a bord.

En aquell moment, Julian Assange feia menys d’un any que era a l’ambaixada de l’Equador a Londres i Snowden feia pocs dies que s’estava en un aeroport de Moscou. La tornada de Morales des de Rússia, després d’una reunió d’estats productors de petroli, va fer saltar les alarmes dels nord-americans i aliats. De primer, l’avió presidencial havia de fer escala a Portugal, però de sobte es va trobar que França, Portugal i Itàlia no l’autoritzaren a travessar l’espai aeri ni a fer cap escala per a proveir-se de combustible. Això va forçar un aterratge d’emergència a Viena.

Una vegada a terra, va aparèixer de matinada la fosca figura de l’ambaixador espanyol a Viena, Alberto Carnero, que va exigir a les autoritats bolivianes de poder fer una inspecció de l’avió per comprovar si hi anava Snowden. De fet, va instar Morales a convidar-lo a fer un cafè dins l’avió, per veure els tripulants, aprofitant la immunitat del president, però aquest s’hi va negar. Arran d’això, l’estat espanyol també li denegà el permís per a fer escala.

Després d’esperar tota la nit, una “inspecció voluntària” d’Àustria va desencallar la situació i, en qüestió de minuts, l’estat espanyol va permetre a l’avió de fer escala a Gran Canària. Evo Morales i els altres dirigents sud-americans d’esquerres van denunciar una agressió contra l’Amèrica Llatina. Tanmateix, el ministre d’Afers Estrangers espanyol de llavors, José Manuel García-​Margallo, ho justificava dient que havien rebut “indicis clars” que Snowden era dins de l’avió. I el president espanyol, Mariano Rajoy, encara va anar més enllà i va menystenir les queixes: “El fet important és que Snowden no va en aquell avió i tot aquest debat que s’ha produït és una mica artificial.” Finalment, Snowden no va ser detingut en aquesta maniobra i les autoritats espanyoles s’hagueren de disculpar oficialment amb les bolivianes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any