Escòcia es torna a plantejar la independència. La primera ministra, Nicola Sturgeon ha aprofitat la presentació d’un gran informe econòmic sobre el creixement del país, encarregat per l’SNP, per proposar de reprendre el debat independentista. Segons els mitjans escocesos, Sturgeon esperarà a veure com acaba el Brexit per suggerir aleshores un segon referèndum d’independència per a Escòcia, que a les xarxes ja ha estat batejat com a ‘indyref2’.

La recerca, dirigida per Andrew Wilson, dibuixa l’escenari d’una Escòcia independent i respon quin en seria el futur en aquestes condicions. En la presentació, Sturgeon ha afirmat que en el primer referèndum va guanyar la por d’un futur incert, però que ara ho és restar en un Regne Unit fora de la Unió Europea. Tanmateix, sembla que el govern escocès no en convocarà formalment el segon fins que el Brexit no sigui complet.

Les propostes de Wilson seran analitzades pels òrgans del partit independentista, que volen que sigui la base d’un procés de discussió ciutadana arreu. Segons Sturgeon, cal aclarir que el futur d’una Escòcia independent il·lusiona la població i que hauria de ser sobre aquesta base, i no sobre la desil·lusió del Brexit, que caldria engegar el nou procés.

Podeu llegir l’informe complet ací, en anglès: Scotland: The new case for Optimism.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]