Isabel Pires és diputada del Bloco de Esquerda a l’Assemblea de la República Portuguesa, la cambra legislativa. Avui intervé en un acte important, ‘Iniciativa ciutadana per la defensa de la democràcia a Catalunya‘, que condemna ‘els atropellaments dels drets cívics, polítics i humans a Catalunya’ i que defensa una negociació entre les parts catalana i espanyola. Començarà a dos quarts de deu a la Casa do Alentejo de Lisboa i, a més d’ella, també hi haurà José Manuel Pureza, vice-president de l’Assemblea de la República; Manuel Loff, professor universitari; i un dels generals de la Revolució dels Clavells, Pedro Pizarat Correia. Just abans de començar l’entrevista telefònica amb Pires, salta la notícia: la justícia espanyola ha empresonat mig govern català.

Han enviat a presó mig govern català. Què en penseu?
—La nostra reacció és de condemna absoluta al govern espanyol. Recordem que se suposa que no hi havia d’haver presoners polítics, com ho són aquests diputats. Condemnem del tot l’actitud del govern espanyol.

Us ho esperàveu? Sorpresa?
—Sorpresa del tot, no, perquè ja havien avisat una mica. Però que no sigui sorpresa no vol dir que no sigui xocant. És xocant que això passi en ple segle XXI. Realment xocant.

Demà hi ha organitzat un acte en favor de la democràcia a Catalunya. Per què?
—Vam decidir d’organitzar-lo per expressar la nostra solidaritat i per mostrar la defensa de la democràcia. Volem enviar tota la força des de Portugal per al poble català, que tant ha patit aquests darrers temps. Demà tenim aquest acte. I aquestes setmanes n’hi ha hagut més. I és possible que aquests dies vinents hi hagi més esdeveniments, després de l’empresonament d’avui.

Quina actitud hauria de tenir el govern portuguès?
—Creiem que hauria de ser molt més ferma, en defensa de la democràcia. Voldríem que el govern portuguès no actués al dictat del govern espanyol. I ara passa això. Vull recordar que la nostra constitució defensa el dret d’autodeterminació. I per tant tots hauríem de comprendre-ho.

La reconeixeríeu, una República Catalana?
—Al nostre partit encara no hem fixat posició. Però una cosa sí que tenim claríssima. Nosaltres reconeixem el dret d’autodeterminació del poble català. I el poble català té dret de decidir. Precisament gràcies a l’autodeterminació.

Mentrestant Puigdemont és a l’exili. Com ho veieu?
—Faltarà veure quan torna a Catalunya. I aleshores veurem si l’estratègia ha estat positiva o no. Hem d’esperar a veure com acaben aquests fets.

Què hauria de dir o de fer la UE?
—Ja s’hauria d’haver manifestat fa temps. Fa molt que hauria pogut dir alguna cosa sobre els actes que el govern espanyol ha comès damunt de ciutadans europeus. Perquè al final són ciutadans europeus, també. No ho entenem. I per tant esperem que facin algun pronunciament.

Perdoneu la pregunta: hi teniu cap relació personal, amb Catalunya?
—Ni personal ni familiar. Mireu, al capdavall es tracta del dret d’autodeterminació dels pobles i defensar aquest dret ho considero important políticament. I més en els temps que corren. És important defensar de manera intransigent la democràcia i els drets humans.

Quines accions pot emprendre el vostre partit?
—Ja hem demanat al govern portuguès que pressioni el govern espanyol. Demà presentarem un vot de protesta al govern i esperem que arribi la pressió necessària al govern espanyol.

A Portugal hi ha presos polítics?
—Actualment, no. En els estats democràtics, no n’hi ha. Però, dissortadament, justament ara a l’estat espanyol sí que n’hi ha. És increïble que a l’estat espanyol ara hi hagi presos polítics. Increïble.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.